АДАПТАЦІЯ ОБЛІКУ І ЗВІТНОСТІ В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ ВІДПОВІДНО ДО МСФЗ ТА ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ЇХ ДОСВІДУ В УКРАЇНІ - Удодова, Я.В.; Проскуріна, Н.М.; Гончарова, В.Г.; Закачуріна, А.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Переважна більшість зарубіжних країн, у зв’язку із глобалізацією світової економіки, обрали шлях, орієнтований на приведення національної системи бухгалтерського обліку і звітності до вимог Міжнародних стандартів фінансової звітності (надалі МСФЗ). Практичний досвід запровадження в бухгалтерський облік зарубіжних країн МСФЗ свідчить про наявність значні труднощі, з якими будуть стикатися компанії при впровадженні МСФЗ в Україні. Впровадження МСФЗ вимагає від компаній адаптації до нових стандартів та процедур обліку, що є не легким і витратним процесом. При цьому компанії зіштовхуються з з низкою проблемних питань, які потребують негайного вирішення на шляху впровадження МСФЗ, а саме: недостатній рівень теоретичних знань та відсутність відповідних компетенцій персоналу, обізнаність персоналу в наявних розбіжностях між НП)С)БО та МСФЗ, обмеження фінансових ресурсів на впровадження (перехід на нову облікову політику та програмне забезпечення), відсутність належної інфраструктури для ефективного впровадження нових облікових стандартів. Ці проблеми ускладнюють та погіршують процес адаптації компаній до МСФЗ і можуть призвести до затримок, помилок та інших негативних наслідків для бізнесу в цілому. Напрями вирішення цих проблемних питань є необхідним для успішного впровадження МСФЗ і забезпечення відповідності високим стандартам фінансової звітності.