МІЖНАРОДНИЙ ТУРИЗМ ТА ГЛОБАЛІЗАЦІЯ: ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ТА ВЗАЄМОЗАЛЕЖНОСТІ - Кусакова, Ю.О.; Кришталь, Т.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Глобалізаційні процеси пронизують абсолютно всі сфери та галузі економіки. Туристична індустрія не є виключенням. Саме завдяки глобалізації туризм отримав суттєвий поштовх для розвитку та диверсифікації. Проте вплив глобалізації на цю галузь економіки не є однозначним. У даній статті багато уваги приділено виявленню позитивних та негативних проявів глобалізації для розвитку туристичної індустрії. Так, серед чинників позитивного впливу глобалізації на туризм виділені: інформаційна революція, швидкість та відсутність обмежень в отриманні інформації; розвиток та доступність швидкісного громадського транспорту; міжнародна конкуренція; зміни у соціальній структурі населення. Встановлено, що негативний вплив на туризм мають такі глобалізаційні прояви: тероризм, пандемії, війни та інші аспекти, що перешкоджають безпечному пересуванню туристів між країнами; втрата культурної ідентичності через надмірну вестирналізацію; зростання нерівності між бідними та багатими прошарками населення; банкрутування представників місцевого підприємництва. Крім того, визначено паралельний вплив туризму на глобалізаційні процеси. Виявлено, що саме туризм може сприяти поширенню ідей до всезагального примирення, сприйняття людського різноманіття; як галузь економіки туризм створює нові робочі місця та дає можливість розвиватися найбіднішим країнам; сприяє поширенню ідей деіндустріалізації. Однак, у місцях скупчення туристів загострюються екологічні проблеми, відбувається певна деградація та монетизація культурних цінностей; а доходи від туризму не завжди спрямовуються на розвиток місцевих громад. Представлено напрями, в яких може розвиватися туризм в Україні по завершенню військових дій з урахуванням глобалізаційних викликів та перспектив.