АНАЛІЗ АСИМЕТРІЇ ГЛОБАЛЬНОГО РОЗВИТКУ: ТЕОРЕТИЧНИЙ ТА ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТИ - Селіщева, А.В.; Коваленко, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Досліджено асиметрію розвитку глобальної економіки, що визначається зміною ключових гравців на світовому ринку та їх впливом на розвиток світової економіки. Для оцінки ступеня асиметричності розвитку виокремлено певні чинники: структура господарювання – більша країна або країна, яка користується монополією на певні ресурси, може використовувати їх для своєї ринкової влади, щоб отримати кращі умови торгівлі; політична система – глобальна політична система надає непропорційну владу кільком гравцям; глобальні інституції – глобальні правила міжнародних організацій є рівноправними щодо прагнення гарантувати рівність прав між усіма країнами; геополітика – геополітичне суперництво також може призвести до формування альтернативних економічних і фінансових мереж зв’язків, які порушують багатосторонність і в кінцевому підсумку призводять до роздробленості. Для оцінки та порівняння конкурентоспроможності на глобальному рівні використано систему рейтингів, яка дозволяє виокремити переваги та недоліки, визначити слабкі та сильні сторони гравців на світовому ринку, а також визначити шляхи вдосконалення окремих структурних елементів. Доведено, що рейтинг глобальної конкурентоспроможності в певній мірі демонструє внутрішню розбалансованість в країни з точки зовнішньої оцінки порівняно з іншими учасниками світової економіки. На основі проведеного аналізу визначено, що на сучасному етапі розвитку економіки інтегрованість національних економік у глобальне середовище загострює проблеми асиметричності взаємозв’язків та взаємозалежності між елементами світової економіки. Проведений аналіз дозволив констатувати існування взаємозв’язку між глобальною конкурентоспроможністю та асиметрією розвитку на світовому рівні. Адже, якщо країна має рівень конкурентоспроможності визначає особливості поляризації на світовому рівні. У зв’язку з зазначеним для багатьох країн, які розвиваються, можливість досягнути рівня розвитку провідних країн, підвищити свої позиції та вплив у міжнародній економічній системі досить важко. В останні десятиріччя про це свідчать ознаки збільшення відриву життєвого рівня та прибутковості економічної діяльності провідних країн світу від усіх інших економічних систем.