ВЕЛИКІ СИСТЕМИ ЗБЕРІГАНННЯ ЕНЕРГІЇ – ВІДТЕРМІНУВАННЯ ЗАГРОЖУЄ ЗБИТКАМИ - Кучерявий, Р.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Проаналізовано новітні дослідження, присвячені поточному стану і перспективам подальшого розповсюдження великих систем зберігання енергії у світі. Розглянуто тенденції та прогнози зниження вартості систем зберігання енергії завдяки вдосконаленню технологій та нарощуванню обсягів їх виробництва. Наведено світовий досвід впровадження промислових систем зберігання енергії, які є ключовою технологією для розбудови нової енергетичної системи, важливим напрямком розвитку високотехнологічних галузей економіки, а також важливою відправною точкою для просування «зеленої» і низьковуглецевої трансформації виробництва та споживання енергії. Розглянуто сучасний стан розвитку систем зберігання енергії в Україні та їх критичну роль у підтримці стабільної та безпечної роботи енергетичної системи. Наголошено на позитивних змінах, що відбулись в сфері регулювання діяльності операторів установок зберігання енергії завдяки набуттю чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку установок зберігання енергії». Зауважено декларативність Плану відновлення України запропонованого Національною радою з відновлення України від наслідків війни, у питанні розвитку великих систем зберігання енергії, та відсутність у ньому конкретних заходів направлених на впровадження таких систем в Україні. Викладено бачення причин, що стримують реалізацію планів з будівництва великих систем зберігання енергії в Україні. Проведено розрахунок строків повернення інвестицій у промислову установку зберігання енергії, за умови її використання на балансуючому ринку НЕК «Укренерго». На підставі отриманих розрахунків зроблено висновок про відсутність перспектив розвитку систем зберігання енергії без можливості отримання довгострокових кредитних ресурсів під низькі відсотки. У зв’язку з цим, відзначено необхідність створення умов для залучення інвестицій з боку приватних та державних фінансових установ Європи і США. Підкреслено визначальну роль уряду України у розробці та імплементації стратегії розвитку систем зберігання енергії в державі, а також важливість зусиль по сприянню розробці нових та просуванню наявних проєктів. Закликано до вжиття невідкладних заходів спрямованих на прискорення впровадження систем зберігання енергії, без яких Об’єднана енергосистема України може не впоратись із викликами, які постануть внаслідок повернення біженців та відновлення промисловості, що буде відбуватися після здобуття перемоги.