УКРАЇНА НА ШЛЯХУ ДО ЄС: НЕФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ БІЗНЕСУ ВІД NFRD ДО CSRD - Сейсебаєва, Н.Г.; Кулик, І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Звітність зі сталого розвитку, ґрунтуючись на Цілі сталого розвитку, стає революційним інструментом у перетворенні сучасного світу. Вона дозволяє оцінювати вплив людської діяльності на навколишнє середовище та соціально-економічні процеси, а також розробляти стратегії та заходи для забезпечення балансу між потребами сьогодення та можливостями майбутніх поколінь. В основі цього підходу лежить усвідомлення необхідності забезпечення економічного зростання, соціальної справедливості та охорони довкілля одночасно, щоб забезпечити стійкий розвиток суспільства. Це вимагає від урядів, бізнесу та громадян активної участі у впровадженні політики сталого розвитку, а також відповідальності за її результати. Звітність зі сталого розвитку є ключовим інструментом, який допомагає відстежувати прогрес у досягненні Цілей сталого розвитку, виявляти проблемні питання та розробляти ефективні стратегії для їх вирішення. Цей процес вимагає відкритості, прозорості та співпраці всіх зацікавлених сторін на різних рівнях – від місцевого до глобального. Експерти Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) вважають, що для покращення процесу прийняття рішень на фінансових ринках звітність зі сталого розвитку має бути обов’язковою для всіх компаній. Але не зважаючи на значне поширення звітності зі сталого розвитку у світі, існують значні розбіжності у форматах, обсязі інформації та підходах до формування індикаторів корпоративної соціальної відповідальності. Це робить звітність складною для порівняння та аналізу. Ключовими питаннями залишаються якість, зіставність та незалежне підтвердження звітності зі сталого розвитку третіми сторонами. Саме тому стандартизація звітності зі сталого розвитку та обов’язкове розкриття інформації за вимірами сталого розвитку є критично важливими. На відміну від України, у світі вже існують напрацьовані підходи до регулювання, стандартизації та обов’язкового розкриття звітності зі сталого розвитку. Зростальна стурбованість впливом бізнесу на довкілля, суспільство та економіку, необхідність чіткої, порівнянної та надійної інформації про сталий розвиток для прийняття обґрунтованих рішень інвесторами, клієнтами та іншими зацікавленими сторонами, присутня фрагментарність та неоднозначність у звітності про сталий розвиток, що ускладнює порівняння та аналіз – все це призводить до необхідності стандартизації чіткої та прозорої інформації про сталий розвиток [1]. Важливо мати закони, які встановлюють екологічні та соціальні межі інвестиційної та підприємницької діяльності. Це єдиний спосіб досягти суттєвого прогресу в напрямку сталого майбутнього – тобто економіки, побудованої на здорових відносинах одна з одною та навколишнім середовищем, а не економіки, яка напружує або виснажує ці відносини [2].