ЕКСПОРТ З УКРАЇНИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ ТА ПРОБЛЕМИ, З ЯКИМИ СТИКАЄТЬСЯ ДЕРЖАВА - Блинов, В.Є. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Статтю присвячено розгляду змін у структурі українського експорту продукції під час бойових дій. Проаналізовано зміни в імпорті та експорті України, та проаналізовано товари, на які припадає найбільша частка імпорту та експорт держави. Визначено, які зміни були проведені у структурі та географії країн- партнерів України. Вивчено вплив ринкових чинників на економіку України та на економіку деяких держав-партнерів. Розглянуто процеси, які прямо впливають на обсяги експорту української продукції за кордон та їхні складові, також розглянуто основні експортні товари, які відвантажуються за кордон під час бойових дій. Розглянуто процеси в системі управління зовнішньоторговельної політики деяких країн-партнерів України, які зумовлені екстремальними обставинами. Здійснений аналіз мотивів, якими керуються суб’єкти (в нашому випадку держави-партнери). Встановлено, яких заходів необхідно вжити на українських підприємствах, щоб підтримати конкурентноспроможність продукції на європейських ринках збування, з огляду на можливі зміни в політиці ЄС стосовно сприяння імпорту продукції з України під час бойових дій. Також проаналізовано вплив країн-імпортерів української продукції на можливу моменти ескалації чи деескалації бойових дій для захисту своїх економічних інтересів, пов’язаних з українською продукцією.