ПЕРСПЕКТИВИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ НА СВІТОВОМУ РИНКУ (НА ПРИКЛАДІ ЦУКРОВОЇ ГАЛУЗІ) - Дугієнко, Н.О.; Руднік, О.Р. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті авторами досліджується цукрова галузь України, яка є однією із найстаріших та найбільш конкурентоспроможних вітчизняних індустріальних галузей. Зазначається, що галузь здобула свою конкурентоспроможність в результаті сприятливих умов для вирощення та обробки цукрових буряків. Авторами зауважено, що цукор – стратегічний продовольчий товар і з кожним роком даний продукт посідає вагоміше місце в світовій торгівлі що дає змогу розглядати ринок цукру-піску з цукрових буряків як один із найважливіших секторів продовольчого ринку України. Констатується, що під час війни в Україні цукрове виробництво зазнало багатьох втрат, серед них: втрата посівних площ, виробничої інфраструктури, логістичних мереж, трудових ресурсів. Обгрунтовується, чому війна з рф змусила українських виробників цукру функціонувати в надзвичайному стані, що спричинило стрімку переорієнтацію виробництва та торгівлі. У статті зазначено, що, оскільки, в економіці держави цукробуряковий комплекс завжди мав стратегічне значення, сучасний стан і проблеми цукрової галузі в останні роки викликають занепокоєння і підштовхують фахівців та експертів шукати можливі шляхи їх вирішення, перспективи відновлення і розвитку. Тому вивчення і аналіз проблем та можливостей цукрової промисловості у розрізі зовнішньої торгівлі на сьогоднішній день є актуальним. Автори припускають, що конкурентна позиція цукрової галузі України дає всі підстави стверджувати, що вітчизняні виробники цукру мають широкі перспективи подолання проблем спричинених війною та відновити свої виробничі потужності.