ІПОТЕЧНЕ КРЕДИТУВАННЯ В СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ: ШЛЯХ ДО ДОСТУПНОГО ЖИТЛА В УКРАЇНІ - Фидря, О.В.; Гордон, Ю.С.; Кушнір, С.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Безперервний розвиток іпотечного кредитування, або кредитування під заставу нерухомості, є актуальною проблемою сьогодення. В Україні питання іпотечного кредитування набуває особливої актуальності, особливо в сучасних умовах, зважаючи на потужні міграційні процеси, спровоковані вторгненням російської федерації в Україну, адже саме зараз закладається фундамент цієї системи. Стаття досліджує сучасний стан іпотечного ринку в Україні, його особливості та перспективи розвитку. Автори описують основні характеристики іпотечного кредиту, аналізують умови іпотечних програм провідних банків та динаміку іпотечного кредитування в 2022-2024 роках. Особлива увагу приділено державній програмі «єОселя», яка робить іпотеку доступнішою для широкого кола українців. Автори описують переваги програми, умови участі та процес оформлення іпотечного кредиту. Стаття підкреслює важливість державного регулювання та підтримки іпотечного кредитування, особливо зважаючи на наслідки повномасштабного вторгнення. Автори пропонують ряд заходів, спрямованих на стимулювання розвитку іпотечного ринку та захист прав позичальників та кредиторів. Дослідження буде корисним для фахівців у галузі фінансів, державних службовців, а також для громадян, які цікавляться іпотечним кредитуванням.