УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ НА ЗАСАДАХ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДІВ - Малтиз, В.В.; Дашко, І.М.; Колобердянко, І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Охарактеризовано зміни у бізнес-середовищі, що спричинені технологічними інноваціями. Розглянуто поняття інноваційності. Проаналізовано інноваційність кадрової служби. Проаналізовано необхідність удосконалення управління персоналом на підприємствах в сучасних умовах. Розкрито поняття працівник підприємства, що є основою будь-якого інноваційного процесу. Розглянуто поняття кадри, що забезпечують ефективну роботу системи управління персоналом і допомагають усунути недоліки в робочому процесі або на виробництві загалом. Обґрунтовані підходи в управлінні працівниками підприємства, які можна розділити на наступні групи: економічні, адміністративні та соціально-психологічні. Розкрито інноваційні підходи управління персоналом, зокрема: підбір персоналу, оцінка діяльності, навчання персоналу, система винагороди, управління кар’єрою. Проаналізовано переваги та недоліки інноваційних підходів управління персоналом. Досліджено, що єдиним обґрунтованим підходом в управлінні персоналом є використання нових різних методів і стилів управління для різних працівників як в цілому для колективу так і окремо для кожного працівника, в залежності від ситуації. Охарактеризовано поняття «лізинг персоналу» і зазначено переваги при впровадженні технологій лізингу персоналу в практичну діяльність суб’єктів господарювання. Проаналізовано найважливіші показники ефективності роботи працівників. Визначено, що коучингові технології використовується для мотивації працівників, їх оцінки та розвитку, вирішення конфліктних ситуацій та врегулювання стосунків у колективі і призначені для вирішення багатьох завдань.