ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ОСОБИСТОСТІ ЯК ФАКТОР СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ - Череп, А.В.; Трунов, К.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Досліджено сутнісні характеристики соціальної безпеки особистості, визначено стандарти її дотримання та шляхи її забезпечення. Розглянуто актуальність забезпечення соціальної безпеки особистості в умовах військової агресії та поглиблення спричинених через це соціально-економічних проблем. Обґрунтовано поняття соціальної безпеки людини як багатоплановий процес, який має об’єктивно-суб’єктивний характер. Визначено, що соціальна захищеність особи є результатом соціальної політики держави. Особливу увагу в статті приділено соціальним стандартам, дотримання яких сприяє забезпеченню соціальної безпеки особистості, а також приділено увагу її загрозам, що особливо відчутні в часи сучасної турбулентності української держави. Розкрито результати експертного опитування з проблем соціальної безпеки, а саме її проявів для особистості та визначено, що забезпечення базових потреб людини в Україні визначається передусім зовнішньою ситуацією в державі та суспільстві. Як висновок підсумовано, що людина будучи нанорівнем складної структури соціальної безпеки в небезпеці втрачає свої найважливіші життєві ресурси, що негативно впливає на соціально-економічний потенціал держави, тому забезпечення та гарантування її захисту є випереджальним фактором розбудови конкурентоспроможної економіки.