НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ - Проскуріна, Н.М.; Плутицька, К.М.; Сейсебаєва, Н.Г.; Пушкарь, І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У статті визначено, що розрахунки підприємства за податками є важливою складовою в системі розрахунків підприємницької діяльності. Відповідно, надзвичайно важливим завданням системи обліку кожного підприємства є відображення в обліку розрахунків з бюджетом за податками. Для платників податку на додану вартість (ПДВ) особливої актуальності набуває питання відображення в обліку розрахунків з бюджетом за даним податком, враховуючи складність порядку його стягнення та адміністрування. Зроблено висновок, що запровадження системи електронного адміністрування ПДВ є одним із способів мінімізації маніпуляцій та корупційних схем. У статті постає проблема відсутності ефективні методики облікового відображення розрахунків з ПДВ. Розкрито зміст ПДВ як бухгалтерської категорії та обґрунтовано систему облікового забезпечення розрахунків з ПДВ в контексті дії нормативно-правових актів. За результатами проведеного теоретичного дослідження було визначено, що для розрахунків за ПДВ платники використовують окремий субрахунок 6412 «Розрахунки з бюджетом за ПДВ». У статті подано класичну схему відображення в обліку податкового кредиту з ПДВ. Задля вирішення облікового завдання зменшення ПДВ до сплати під час розділення потенційних сум, що можуть бути включені до податкового кредиту, та реальних сум, які на підставі отриманих з Єдиного реєстру податкових накладних можуть бути включені до податкового кредиту. Тому у статті було відображено в синтетичному обліку податкового кредиту з ПДВ із застосуванням субрахунків 6441 «Податковий кредит» і 6442 «Податковий кредит непідтверджений». Відображено можливість синтетичного обліку податкових зобов’язань з ПДВ із застосуванням субрахунків 6431 «Податкові зобов’язання» та 6432 «Податкові зобов’язання непідтверджені». Проведене дослідження свідчить про критичну оцінку загальної системи розрахунку ПДВ, що дозволяє виявити низку проблем, не пов’язаних в першу чергу з інтересами суб’єктів господарювання. Встановлена можливість вирішення спірних питань щодо об’єктивності проведення транзитних розрахунків 643 «Податкові зобов’язання» та 644 «Податковий кредит».