ОСОБЛИВОСТІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ КРАЇН ЄС В УМОВАХ ПОСИЛЕННЯ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Лазнева, І.О.; Авраменко, К.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Досліджено питання конкурентоспроможності країн ЄС в умовах посилення глобальних викликів. Обґрунтовано, що на сучасному етапі розвитку економіки важливим чинником підтримки розвитку національної економіки є активізація зовнішньої торгівля, особливо за умови скорочення попиту на внутрішньому ринку. Зазначений чинник є особливо важливим з точки зору конкурентоспроможності, адже успішність торгівлі країни залежить від її конкурентних переваг. При цьому, необхідно зауважити, що лише результативні торгові відносини не можуть гарантувати високий рівень конкурентоспроможності. Доведено, що країну можна вважати конкурентоспроможною, якщо вона раціонально управляє своїми матеріальними та людськими ресурсами, що супроводжується збільшення виробництва, підвищенням якості життя населення. Акцентовано увагу на тому, що внутрішнє та зовнішнє середовище постійно змінюється, що супроводжується підвищенням невизначеності та ризику, адже нестабільною є купівельна спроможність населення, збільшення кількості конкурентів на ринку тощо. Зазначене вимагає постійного моніторингу змін у конкурентному середовищі з метою втримання позицій на ринку та розвитку на основі використання конкурентних переваг. Тобто, аналіз ситуації на ринку дозволяє визначити ефективні методи конкурентної боротьби. Виокремлено чинники, які дозволяють розглядати зазначену конкурентоспроможність з точки зору системного аналізу: системні – інфраструктурні, макроекономічні, міжнародні, політико-інституційні, нормативні; структурні – ринок, конфігурація галузі, інститути, режими стимулювання та регулювання, ступінь технологічності та доступності до міжнародних продуктів; бізнес-чинники – навчання, продуктивність, організаційні методи і стратегія. Обґрунтовано, що відкритість, інновації, розвиток навичок і вільний рух товарів і послуг, робочої сили та капіталу є рушійними силами конкурентоспроможності, зростання та процвітання Європи. Визначено, що для країн ЄС основними показниками економічної конкурентоспроможності є інтеграція внутрішнього ринку; зростання продуктивності праці; міжнародна конкурентоспроможність; державні та приватні інвестиції та інвестиції в дослідження та розробки.