СПІВПРАЦЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ ТА РЕАЛЬНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ ПІД ЧАС ВІЙНИ - Батракова, Т.І.; Забєліна, Д.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Військові дії, розпочаті росією у 2022 році на території України, значною мірою негативно вплинули на усі сектори національної економіки, як реального сектору так і банківського. Окупація частини територій, знищення об’єктів критичної інфраструктури, мінування територій, втрата логістичних зв’язків та партнерів призвели до економічної нестабільності, виникли зовсім нові, раніше невідомі військові ризики, з якими стикнулася національна економіка. Такий стан невизначеності призвів до погіршення фінансового стану більшості підприємств та до значних ризиків неповернення раніше отриманих кредитів, це змусило банки підвищувати відсоткові ставки і посилювати вимоги до позичальників, що обмежило доступ, або й зовсім призвело до неможливості отримання банківського кредитування багатьом підприємствам. У статті досліджені основні проблеми підприємств реального сектору економіки, з якими вони стикаються під час отримання кредитів в період проведення військових дій, такі як підвищені вимоги до заставного забезпечення, високі процентні ставки та обмежений доступ до банківських послуг у зоні бойових дій. Досліджена важлива роль у підтримці фінансової стабільності Національного банку, а саме регулювання облікової ставки під час війни, яка використовувалася для стримування інфляції та регулювання відсоткових ставок за кредитами. У статті проаналізовано динаміку облікової ставки НБУ та її вплив на кредитування. Також досліджено вплив державних програм, запропонованих урядом для підтримки реального сектору економіки і фінансова підтримка міжнародних партнерів які дозволили вистояти економіці України в складний військовий час.