ПРЕДИКАТ ІНФОРМАЦІЇ В СТРУКТУРІ УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Берідзе, Т.М.; Бугра, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Процес діяльності підприємства передбачає наявність стохастичних зв’язків, що є об’єктивною необхідністю. Однак це не означає, що детермінованим зв’язкам відводиться другорядна роль. Тільки при діалектичній взаємодії випадкових і детермінованих зв’язків їх ролі еквівалентні. Перевага випадковим зв’язкам призводить до порушення стабільності функціонування підприємства, перевага детермінованим зв’язкам знижує здатність підприємства адаптуватися до зовнішніх умов, здатність до інновацій. Безумовна актуальність проблеми полягає у визначенні співвідношення зазначених зв’язків. Для вирішення поставлених завдань використано відповідні методи, а саме системний та критичний аналіз у синтезі формування детермінованих та стохастичних зв’язків на засадах теорії виробничих систем; теорія інформації. Проведені дослідження дозволили запропонувати концепцію «оптимального накопичення інформації», що дає можливість проводити емерджентний відбір. Такий підхід дозволяє створити умови для появи на підприємстві елементів еволюції, зокрема інновацій. що дозволяє визначити співвідношення в частках детермінованої та стохастичної інформації, яку доцільно використовувати в процесі управління підприємством. Запропоновано коефіцієнт стохастичності, який забезпечить гомеостаз підприємства, при цьому будь-яка з крайнощів (абсолютна детермінованість або максимальна стохастичність) призводить до погіршення функціонування підприємства. Таким чином, доведено, що процес управління діяльністю підприємства свідчить про наявність співвідношення детермінованості та стохастичності. Враховуючи, що складні виробничі системи є системами відкритими для інформації, при її накопиченні має відбуватися відбір інформації для встановлення зв’язку із зовнішнім середовищем. Проведений аналіз дозволяє зробити висновок, що в процесі функціонування виробничої системи відбувається збільшення обсягу інформації, яка накопичується та зберігається для подальшого використання. Таким чином, це має бути не тиражування відомої раніше інформації, а створення нових інформаційних каналів. Завдяки абстрагуванню від субстанційних характеристик, якими є матерія та енергія, можна простежити перетворення інформації в процесах її накопичення, зберігання та передачі, тобто в реалізації інформаційної функції. Такий підхід дозволяє створити умови для появи елементів еволюції у функціонуванні складних виробничих систем, а саме підприємств.