ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ ТА ЇХ ВІДОБРАЖЕННЯ У ФІНАНСОВІЙ ЗВІТНОСТІ - Саєнко, О.Р.; Сьомченко, В.В.; Залозна, В.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Стаття присвячена проблемі дослідження обліку виробничих запасів та їх відображення у фінансовій звітності підприємств. Узагальнено позиції науковців стосовно можливостей трактування поняття «виробничі запаси». Проаналізовано та узагальнено традиційно використовувані підходи до класифікації виробничих запасів. Проведено порівняльний аналіз відображення в обліку запасів за П(С)БО та МСБО. Досліджено необхідність для підприємств України застосування міжнародних стандартів фінансової звітності. Проведено порівняльний аналіз розкриття інформації у фінансовій звітності про стан запасів підприємства за міжнародними та національними стандартами. Розглянуто особливості способів подання інформації про запаси залежно від основних завдань їх обліку та контролю. Акцентовано на проблемних питаннях щодо порядку формування та перетворення інформації у фінансовій звітності про стан запасів підприємства, з метою впливу на прийняття ефективних управлінських рішень. Проведене дослідження дозволило виділити основні проблеми при відображенні інформації про запаси у фінансовій звітності, сформованої за національними стандартами. Доведена необхідність гармонізації НП(С) БО та МСБО з метою спрощення регламентації обліку. Визначено вплив отриманих результатів на прийняття управлінських рішень.