ВПЛИВ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ НА ФІНАНСОВУ СТАБІЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Огренич, Ю.О.; Проноза, Н.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Змінність законодавства, нестабільність економіки, зростання ставок за окремими видами податків, підвищення рівня податкового навантаження можуть призвести до зниження фінансової стабільності підприємств різних сфер діяльності. Визначено, що зниження фінансової стабільності підприємств може призвести до скорочення обсягів виробництва та збуту продукції, зменшення суми чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), валового прибутку, фінансового результату від операційної діяльності, фінансового результату до оподаткування та як результат скорочення суми податкових відрахувань. У статті досліджено зміни законодавства, що стосуються роботи підприємств, які функціонують як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування. Зокрема, такі зміни податкового законодавства стосуються податкових ставок, умов оподаткування, надання пільг, термінів сплати податків, подання податкових декларація та ін. Доведено важливість врахування змін податкового законодавства з метою своєчасного виконання податкових зобов’язань, подання податкової звітності і податкових декларацій, а також уникнення нарахування штрафів. Проаналізовано динаміку сплати податків підприємств у вигляді податкових надходжень до державного бюджету, що підтвердило важливу роль податків у формуванні дохідної складової бюджету. Розглянуто випадки порушення податкового законодавства, які відображаються у показниках податкового бору. Встановлено важливість проведення Державною податковою службою України перевірок бізнесу шляхом використання цифрових технологій, що є важливим інструментом попередження випадків ухилення від сплати податків. Розглянуто умови функціонування підприємств, які значно вплинули на фінансову стабільність та розмір сплати податків. Охарактеризовано напрямки впливу податків на фінансову стабільність підприємств в умовах цифровізації. Сформовано рекомендації до вдосконалення системи оподаткування та покращення фінансової стабільності підприємств в умовах цифровізації економіки.