СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ПІДПРИЄМСТВАМИ В УМОВАХ ІНДУСТРІЇ 4.0 - Козловський, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У статті досліджено стратегічні підходи до впровадження цифрових інструментів підприємствами в умовах Індустрії 4.0. Автори обґрунтовують важливість цифрової трансформації як комплексного процесу, що охоплює інтелектуалізацію, автоматизацію, інтеграцію штучного інтелекту, інтернету речей, великих даних, хмарних технологій та цифрових платформ. Розглянуто еволюцію наукових підходів до формування цифрової стратегії, її роль у підвищенні конкурентоспроможності підприємств та адаптації до динамічного цифрового середовища. Досліджено поняття, сутність, мету, основні цілі та основні інструменти реалізації цифрової стратегії підприємств. Визначено основні інструменти цифрової трансформації: цифровий маркетинг, діджиталізація бізнес-процесів, присутність в Інтернеті, e-commerce та управління бізнес-гнучкістю. Особливу увагу приділено аналізу прикладів успішної цифровізації українських компаній, серед яких ПрАТ «Тернопільський молокозавод», ТОВ «Агропрод-сервіс», ТОВ «Нова пошта» та ТОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ», що свідчить про здатність українських підприємств адаптуватися до викликів цифрової економіки. Стратегічне використання цифрових інструментів розглядається не лише як технологічна інновація, а як інтегрована управлінська концепція, що забезпечує підвищення ефективності бізнес-процесів, гнучкість до змін зовнішнього середовища та формування довгострокових конкурентних переваг. Запропоновано модель реалізації цифрової стратегії, що включає п’ять ключових етапів: оцінка цифрової готовності підприємства, формування стратегічного бачення, розробка й впровадження цифрових рішень, їх інтеграція в операційну діяльність, моніторинг та коригування стратегії. У статті підкреслено, що формування та реалізація цифрової стратегії має розглядатися як системний та міждисциплінарний процес, який охоплює не тільки технологічні, а й економічні, організаційні, соціальні та кадрові аспекти розвитку підприємства в умовах цифрової епохи.