МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ РІВНЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ НА МІЖНАРОДНІ ЛОГІСТИЧНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНІ З ВИКОРИСТАННЯМ НЕЧІТКОЇ ЛОГІКИ - Лось, В.О.; Макаренко, О.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Стаття присвячена розробці нечіткої моделі оцінки впливу технологічного розвитку на рівень ефективності міжнародних логістичних процесів. Визначено ключові фактори, що впливають на рівень ефективності міжнародних логістичних процесів: рівень автоматизації, інформаційні технології, екологічні технології та розвиток транспортної інфраструктури. У межах дослідження сформовано 60 нечітких правил, які визначають взаємозв’язки між технологічними змінними та ефективністю логістичних процесів. Функції приналежності змінних обрано відповідно до їхніх характеристик: трапецієподібна, трикутна, гаусова та сигмоїдна. Результати моделювання показали, що рівень ефективності міжнародних логістичних процесів знаходиться на середньому рівні (6,3 бала з 10), а найбільший вплив на його підвищення мають автоматизація та цифровізація логістичних операцій. Крім того, встановлено, що екологічні технології та розвиток транспортної інфраструктури також відіграють важливу роль у підвищенні ефективності логістики, проте їхній вплив є менш вираженим порівняно з цифровими технологіями. Високий рівень автоматизації в поєднанні з екологічними інноваціями забезпечить оптимальний результат, що підкреслює важливість не тільки технологічного, а й екологічного розвитку в сфері міжнародної логістики. Запропонована модель може бути використана для стратегічного планування та вдосконалення міжнародних логістичних процесів у контексті цифрової трансформації. Її застосування дозволяє компаніям і державним органам оцінювати поточний стан технологічного розвитку та визначати напрями для подальшого вдосконалення логістичної діяльності. Результати дослідження можуть бути корисними для логістичних операторів, що прагнуть оптимізувати свої процеси, підвищити конкурентоспроможність і знизити екологічний вплив транспортних перевезень.