РОЛЬ ВЕЛИКИХ ДАНИХ В ПРОГНОЗУВАННІ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ПІДПРИЄМСТВА - Сейсебаєва, Н.Г.; Проскуріна, Н.М.; Удодова, Я.В.; Коник, Є.Р. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Big Data – це не лише величезні масиви цифрової інформації, а й новий спосіб мислення у фінансовому менеджменті. Завдяки сучасним інформаційним системам, підприємства можуть збирати, обробляти й аналізувати дані з десятків джерел: транзакційних систем, CRM-платформ, соціальних мереж, інтернет-ресурсів, сенсорів тощо. Усе це дозволяє виявляти приховані закономірності, моделювати майбутні фінансові потоки, оперативно виявляти ризики та прогнозувати ефективність управлінських рішень. Саме аналітика на основі Big Data забезпечує нову якість прийняття рішень, точнішу, адаптивнішу й таку, що враховує багатофакторну реальність сучасного бізнесу. Значення Big Data у фінансовому прогнозуванні полягає також у здатності надавати актуальні, релевантні й персоналізовані дані для різних підрозділів підприємства. Це дозволяє інтегрувати фінансову аналітику з виробничими, маркетинговими та логістичними процесами, формуючи єдину інформаційно-аналітичну платформу для управління. Застосування великих даних не лише покращує точність прогнозів, а й оптимізує бюджетне планування, підвищує ефективність інвестицій, дозволяє мінімізувати витрати та уникнути фінансових втрат у майбутньому.