СВІТОВИЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОВАЛЮТ ЯК ФІНАНСОВОГО ІНСТРУМЕНТУ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Панченко, М.А.; Батракова, Т.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У цій статті досліджується інтеграція криптовалют у світовий агробізнес, позиціонуючи їх як новий фінансовий інструмент. У дослідженні розглядаються основні переваги криптовалют у сільському господарстві, включаючи спрощення фінансових операцій, зниження транзакційних витрат, підвищення прозорості ланцюгів поставок і доступ до альтернативних джерел фінансування. Спираючись на аналіз міжнародних кейсів, у дослідженні розглядаються ключові проекти та платформи, які впроваджують блокчейн-рішення в аграрному секторі. Особливу увагу приділено викликам і ризикам, пов’язаним із впровадженням криптовалют, таким як регуляторні обмеження, волатильність цифрових активів і необхідність технологічної адаптації в рамках сільськогосподарських операцій. Дослідження надає оцінку потенціалу криптовалют у фінансових системах сільського господарства та рекомендаціями щодо їх ефективного впровадження. Проаналізовано етапи розвитку криптовалют та їх адаптацію в аграрному секторі. Визначено основні напрями застосування цифрових валют у сільському господарстві, зокрема фінансування фермерських господарств через краудфандингові платформи, здійснення міжнародних розрахунків за сільськогосподарську продукцію, страхування врожаїв та оптимізацію логістичних ланцюгів. Окрему увагу приділено вивченню регуляторних підходів до впровадження криптовалют у аграрному секторі, аналізу ризиків, пов’язаних з волатильністю ринку, кіберзагрозами та правовою невизначеністю. Досліджено міжнародний досвід, який активно впроваджується через цифрові технології в аграрну галузь, а також проблеми і перспективи інтеграції криптовалют в аграрні фінансові системи. В статті підкреслюється важливість розвитку державної політики, яка стимулює впровадження інновацій у сільському господарстві та забезпечує фінансову стабільність фермерських господарств. Зроблено висновок про те, що використання криптовалют в агросекторі має значний потенціал для підвищення доступу до фінансування, прозорості операцій та підвищення ефективності аграрного виробництва.