БАНКІВСЬКІ СИСТЕМИ УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ: ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ШЛЯХУ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Кушнір, С.О.; Ковальова, К.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
З метою покращення платоспроможності, ліквідності банків та вчасного реагування на реалії часу постійно виникає необхідність виявлення дієвих методів регулювання та нагляду за банківською системою України. Оскільки банківські системи України та Польщі демонструють як схожі, так і дещо відмінні підходи до розвитку фінансових інституцій, досвід Польщі може бути цікавим для українських банківських установ. Кожна країна самостійно формує банківську систему, спираючись на власні переконання, історичний досвід, економічні та політичні умови розвитку. Порівняння банківських систем різних країн дозволяє зрозуміти сильні та слабкі сторони, виявити відмінності у підходах до регулювання, визначити зони відповідальності сторін та оцінити ефективність функціонування таких рішень (підходів). Попри відмінності у функціонуванні центральних банків та регуляторних механізмах, обидві системи мають спільні цілі – підтримку стабільності банківського сектору та розвиток економіки зважаючи на посилені ризики політичної та військової нестабільності.