СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ РОБОТИ З ПЕРСОНАЛОМ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Дашко, І.М.; Никончук, Г.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Розкрито сучасні виклики та перспективи формування стратегії роботи з персоналом в умовах цифровізації. Акцентовано увагу на важливості адаптації кадрових практик до швидко змінюваного цифрового середовища, яке суттєво впливає на підходи до управління персоналом. Проаналізовано ключові фактори, що визначають успішність впровадження цифрових технологій у сфері управління кадрами, зокрема, розвиток навичок цифрової грамотності серед працівників, використання новітніх HR-інструментів для автоматизації процесів, а також інтеграція цифрових платформ для ефективної комунікації та взаємодії в колективі. Визначено потенціал цифрових рішень для покращення процесів рекрутингу, навчання, оцінки ефективності та підтримки здорового клімату в організації. Розкрито ризики, що виникають внаслідок недостатньої підготовленості працівників до цифрових змін та необхідність постійного моніторингу результатів впровадження технологій для забезпечення їх ефективності. На основі аналізу запропоновано рекомендації для організацій, які прагнуть оптимізувати стратегію роботи з персоналом в умовах цифровізації.