СТРУКТУРА ТА ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ЕЛЕМЕНТИ СИСТЕМИ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Стефаник, С.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Проаналізовано важливість поняття «фінансово-економічна безпека» для промислових підприємств. Виокремлено низку невирішених проблем багатьох українських промислових підприємств, які адаптувалися до нових умов і впроваджують інноваційні фінансові та безпекові рішення. Охарактеризовано українських на світових науковців, які зробили значний внесок у розвиток теоретичних та практичних аспектів фінансово-економічної безпеки підприємств. Виокремлено та охарактеризовано низку елементів, кожен з яких виконує важливу роль у збереженні фінансової стійкості та конкурентоспроможності промислового підприємства. Обґрунтовано основні проблеми у сфері фінансово-економічної безпеки підприємств. Визначено основні фактори, які визначали стан промислового сектору, зокрема: вплив воєнних дій, економічну нестабільність та необхідність адаптації до умов воєнного часу. Охарактеризовано, що, період 2022–2024 років став випробуванням для промислових підприємств України, проте водночас стимулював їх до впровадження нових підходів у забезпеченні фінансово-економічної безпеки та адаптації до складних умов. Надано припущення щодо промислового сектору України у 2025 році, який продовжить адаптацію до нових реалій. Проаналізовано Європейські країни, які демонструють високий рівень цифровізації та інтеграції фінансових технологій (FinTech) у забезпеченні економічної безпеки. Охарактеризовано основні тенденції Європейських країн. Визначено та охарактеризовано основні проблеми фінансово-економічної безпеки підприємств. Надано пропозиції щодо вдосконалення системи фінансово-економічної безпеки промислових підприємств в Україні. Надано висновки щодо забезпечення стабільного розвитку промислових підприємств та підвищення їх конкурентоспроможності.