ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНИ: АНАЛІЗ ПРОБЛЕМ ФОРМУВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Корінний, С.О.; Худолєй, Л.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Проаналізовано інноваційну діяльність промислових підприємств за напрямами проведених інновацій та витрат на виконання наукових досліджень і розробок за видами робіт. Установлено, що сучасна економічна ситуація в Україні характеризується низьким рівнем використання наукових знань, вкрай повільним нарощуванням інноваційного виробництва. Проаналізовано питому вагу витрат на виконання наукових досліджень і розробок у ВВП країн ЄС та України, зазначено, що в країнах ЄС спостерігається тенденція нарощення обсягів витрат на виконання наукових досліджень і розробок, про що свідчить зростання частки НДР у ВВП, тоді як в Україні цей показник знижується. Визначено, що інноваційна інфраструктура ще недостатньо розвинена, не охоплює всіх ланок інноваційного процесу і не має системного підходу до забезпечення відповідними послугами у сфері інноваційної діяльності. Проведено аналіз промислових підприємств, що впроваджували інновації, та встановлено, що їх кількість протягом останніх років зменшується. Установлено причини, що перешкоджають здійсненню інноваційної діяльності на вітчизняних підприємствах. Виділено інституційні проблеми, що стримують розвиток інноваційної активності підприємств. Установлено, що вирішенню проблеми нестачі коштів на НДР взагалі  українським виробникам, а також  іноземним інвесторам, заважає відсутність ефективного фондового ринку в Україні як джерела капіталу та інструменту інвестування.