ФУНКЦІЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У ФОРМУВАННІ МОТИВІВ ТА СТИМУЛІВ ПЕРСОНАЛУ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Левицька, І.В.; Климчук, А.О.; Климчук, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У вирішенні питання формування якісних змін у системі управління персоналом особливої актуальності набуває формування мотивів та стимулів персоналу, які, враховуючи досвід розвинутих країн, доцільно орієнтувати на отримання працівником гідної заробітної плати. Доцільним є змістовне вивчення функцій та тенденцій заробітної плати персоналу на машинобудівних підприємствах, дослідження її розміру та порівняння на рівні країн та регіонів, а також виявлення основних проблем, що існують. Проблемами заробітної плати як ефективної складової матеріального стимулювання та підвищення мотивації персоналу займалися такі видатні вчені: О. М. Баксалова, Д. П. Богиня, В. І. Блонська, А. В. Калина, М. І. Карлін, О. М. Красноносова, В. М. Нижник, Ю. В. Малаховський, В. С. Медведєв, М. В. Семикіна, А. О. Шевцова, О. І. Ященко та ін. У дослідженнях науковців багато питань щодо пошуку ефективних шляхів формування мотивів та стимулів персоналу на машинобудівних підприємствах, що полягають в отриманні працівником гідної заробітної плати, є досі невирішеними. У статті проаналізовано розмір заробітної плати в різних країнах Європи, виявлено тенденції її зміни та здійснено порівняння із заробітною платою в Україні, в окремих регіонах та на підприємствах машинобудування, зокрема. Запропоновано заходи, спрямовані на удосконалення оплати праці на машинобудівних підприємствах. Доведено, що окрім заробітної плати, яка відповідно до проведеного аналізу на вітчизняних машинобудівних підприємствах зростала лише у зв’язку із підвищенням мінімальної заробітної плати, з метою формування мотивів та стимулів персоналу необхідним є запозичення зарубіжного досвіду у використанні соціальних гарантій, пільг, участі працівників у власності підприємства та розподілі прибутку, ротації персоналу тощо.