МЕДІА- ТА ІНФОРМАЦІЙНА ГРАМОТНІСТЬ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМ У ДІЯЛЬНОСТІ ЮНЕСКО

  • Н. О. Приходькіна ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України
Ключові слова: медіа, медіа- та інформаційна грамотність, ЮНЕСКО, ООН, декларація, резолюція

Анотація

Авторкою проаналізовано ключові документи конференцій ЮНЕСКО, що сприяли розвитку медіа- та інформаційної грамотності у світі. ЮНЕСКО у своїй діяльності підкреслює роль медіаграмотності як найважливішої компетенції цифрової епохи. У середині 70-х років ЮНЕСКО заявило не тільки про свою повну підтримку медіаосвіти, а й про медіаосвіту як про пріоритетний напрям на найближчі десятиліття. Вважається, що термін «медіаосвіта» офіційно на світовому рівні вперше було використано у 1973 р. у процесі спільного засідання Сектору інформації ЮНЕСКО та Міжнародної ради з кіно та телебачення. У деклараціях та резолюціях міжнародних конференцій ЮНЕСКО підкреслює важливість цього напряму і визначає медіаосвіту як один з пріоритетних напрямів своєї діяльності. Дослідницею проаналізовано зміст декларацій, резолюцій та рекомендацій, прийнятих за підсумками міжнародних конференцій у Грюнвальді, Тулузі, Відні, Севільї, Москві, Празі, Сеулі, які формулюють цілі і завдання для подальшого поширення медіа- та інформаційної грамотності і розвитку глобального інформаційного суспільства загалом. Зокрема, авторка звернула увагу на зміст та основні положення Празької декларації про створення суспільств інформаційної грамотності, Олександрійської декларації про інформаційну грамотність і неперервну освіту, Паризької декларації з розвитку медіаінформаційної грамотності для країн ООН, Феської декларації щодо медіаінформаційної грамотності, Плану дій Глобального альянсу для партнерства з медіаінформаційної грамотності, Паризької декларації з медіаінформаційної грамотності в епоху цифрових технологій, Сеульської декларації про медіа- та інформаційну грамотність для всіх і у разі загальної участі: захист від дезінфодемії тощо. У текстах містяться заклики до урядів і неурядових організацій активно підтримувати і розвивати медіа- та інформаційну грамотність у всіх сферах життя і на всіх рівнях, акцентовано увагу на потребі постійного розвитку медіаосвіти та медіаграмотності як важливих елементів формування світогляду людини. ЮНЕСКО відіграє провідну роль в ініціативі щодо підтримки розробників інформаційних ресурсів з медіа- та інформаційної грамотності.

Посилання

1. Iванов В., Шкоба О. Медіаосвіта та медіаграмотність: визначення термінів. Інформаційне суспільство, 2012. № 16. С. 41–52.
2. Осюхіна М.О. Медіа- та інформаційна грамотність як складник сучасних інформаційно-комунікаційних обмінів (національна концепція у контексті світового досвіду) : дис. на здоб. ступеня канд. наук із соц. комунік. зі спец. : 27.00.01 «Теорія та історія соціальних комунікацій». Дніпро : Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. 2018. 319 с.
3. ЮНЕСКО. Александрийская декларация об информационной грамотности и образовании на протяжении всей жизни. 2005. URL: https://www.mediagram.ru/netcat_files/106/104/h_ec60754734ee 46f439db048705afd47c.
4. ЮНЕСКО. Грюнвальдская декларация по медиаобразованию. 1982. URL: http://www.unesco.org/education/pdf/MEDIA_E.PDF.
5. ЮНЕСКО. Московская декларация о медиа- и информационной грамотности: итоговый документ Междунар. конф. «Медиа- и информационная грамотность в обществах знания». Москва, 28 июня 2012 г. URL: http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/In_Focus/Moscow_Declaration_on_MIL_eng.pdf.
6. Юрченко О.А. Реалізація програми ЮНЕСКО «Інформація для всіх» в Україні. Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія, 2014. № 3, с. 66–71.
7. Austrian Federal Ministry of Education and Cultural Affairs & UNESCO. Educating for the Media and the Digital Age. 1999. URL: https://www.mediamanual.at/en/pdf/educating_media_engl.pdf.
8. Directorate General of Human Rights and the Rule of Law. Recommendations and Resolutions adopted by the Parliamentary Assembly of the Council of Europe in the field of media and information society. Strasbourg, 2015. URL: https://rm.coe.int/16806461f9.
9. IFLA. Beacons of the Information Society: The Alexandria Proclamation on Information Literacy and Lifelong Learning. 2005. URL: https://www.ifla.org/publications/beacons-of-the-information-societythe-alexandria-proclamation-on-information-literacy.
10. International Commission for the Study of Communication Problems. Many Voices, One World: the MacBride Report. 1980. URL: https://waccglobal.org/wp-content/uploads/2020/07/MacBride-Report-English.pdf.
11. Mindful Media. Media, Semiotics, and Sociology: Three Models for Analysis. 2010. URL: http://mindfulmediablog.blogspot.com/2010/05/media-semiotics-and-sociology-three.html.
12. UNESCO Disinfodemic. 2020. URL: https://en.unesco.org/covid19/disinfodemic?fbclid=IwAR1I81f76_uQLwJ3jGvlsfNOiz3inrMeLN6PWDWDgUR8vo4VZLvlWtEZj9c.
13. UNESCO. Fez Declaration on Media and Information Literacy. 2011. URL: http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/news/Fez%20Declaration.pdf.
14. UNESCO. Information for All Programme (IFAP). 2001. URL: https://en.unesco.org/programme/ifap.
15. UNESCO. Media and Information Literacy. 2017. URL: http://www.unesco.org/new/en/communicationand-information/capacity-building-tools/media-and-information-literacy/.
16. UNESCO. Paris Agenda or 12 Recommendations for Media Education. 2007. URL: https://ifap.ru/pr/2007/070625ba.pdf
17. UNESCO. Paris Declaration on Media and Information Literacy in the Digital Era. 2014. URL: http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/resources/newsand-in-focusarticles/infocus-articles/2014/paris-declaration-on-media-andinformation-literacy-adopted/.
18. UNESCO. The Prague Declaration “Towards an Information Literate Society”. 2003. URL: http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/PragueDeclaration.pdf.
19. UNESCO. Recommendations Addressed to UNESCO on Media Education, Adopted by the Vienna Conference “Educating for the Media and the Digital Age”. 1999. URL: http://www.nordicom.gu.se/sv/clearinghouse/recommendations-addressed-unesco-media-education .
20. UNESCO. Seoul Declaration on Media and Information Literacy for Everyone and by Everyone: A Defence against Disinfodemics. 2020. URL: https://en.unesco.org/news/seoul-declaration-media-and-informationliteracy-everyone-and-everyone-0.
21. United Nations Human Rights: office of the high commissioner. United Nations Millennium Declaration. 2000. URL: https://www.ohchr.org/EN/ProfessionalInterest/Pages/Millennium.aspx.
22. World summit on the information society. Declaration of Principles. Building the Information Society: a global challenge in the new Millennium. 2003. URL: https://www.itu.int/net/wsis/docs/geneva/official/dop.html.
Опубліковано
2021-04-29
Як цитувати
Приходькіна, Н. О. (2021). МЕДІА- ТА ІНФОРМАЦІЙНА ГРАМОТНІСТЬ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ НАПРЯМ У ДІЯЛЬНОСТІ ЮНЕСКО. Педагогічні науки: теорія та практика, 1(3), 212-220. https://doi.org/10.26661/2522-4360-2020-3-1-32
Розділ
РОЗДІЛ V. ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОСВІТІ