УКРАЇНО-НОРВЕЗЬКІ ВІДНОСИНИ У СФЕРІ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Ключові слова: вища освіта, міжнародне співробітництво у сфері освіти, міжнародні наукові проєкти, військовослужбовці, освітні програми, соціальна адаптація

Анотація

У статті розглянуто особливості україно-норвезьких відносин у сфері вищої освіти, що сприяють максимальному набуттю професійних компетентностей через усесторонню роботу над професійним становленням майбутнього фахівця, зокрема, через залучення до міжнародної мобільності для отримання передового практичного досвіду. Війна в Україні вплинула на функціонування усіх сфер життєдіяльність громадян. Держава сприяє участі у програмах двостороннього та багатостороннього міжнародного обміну здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників. Доведено, що сьогодні Норвегія пропонує вагому підтримку українським студентам, школярам та біженцям загалом. Створюються безкоштовні курси вивчення мови, що сприяє активному вступу молоді на навчання в норвезькі університети і коледжі. Університет Норд розробляє спеціальні освітні програми і працює над спрощенням процедури навчання для українських біженців, які перебувають у Норвегії. Уряд Норвегії оголосив про продовження програми стипендій для українських студентів, які знаходились у Норвегії до 24 лютого 2022 року. Акцентовано увагу на важливості, в контексті наукової співпраці України і Норвегії, Проєкту «Україна – Норвегія», запущеного у Національному університеті «Львівська політехніка. Одним з актуальних напрямів цього Проєкту стали курси професійної перепідготовки звільнених у запас кадрових військовослужбовців Збройних сил України та членів їхніх сімей, що були організовані в Інституті адміністрування та післядипломної освіти Львівської Політехніки. Зазначено, що важливим для збереження національної самоідентифікації українців в Норвегії є надання можливості вивчення української мови, історії України для учнів і студентів з України. Забезпечення таких умов освітніми закладами Норвегії допоможе уникнути «втрати» потенційних молодих спеціалістів і загалом громадян України для нашої держави через зміну національно-патріотичних ціннісних орієнтирів.

Посилання

1. Міністерство освіти і науки України. Рівні вищої освіти та наукові ступені. URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/visha-osvita/rivni-vishoyi-osviti-ta-naukovi-stupeni.
2. Антонюк Т. Міжнародне співробітництво та інтеграція у галузі освіти як важливий фактор конкурентоспроможності української освітньої системи. Наукові записки. Національного університету «Острозька академія». Історичні науки. 2013. Вип. 21. С. 149–155.
3. Верховна Рада України. Законодавство України. Закон України «Про освіту». Відомості Верховної Ради (ВВР). 2017. № 38-39. URL: https://ips.ligazakon.net/document/T172145?an=1203.
4. Слюсаренко І., Брайчевська О., Цвєтков О. Динаміка відносин між Україною та Королівством Норвегія в умовах агресії Російської Федерації проти України. Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. 2021. 3(11). С. 182–200.
5. Проєкт «Україна – Норвегія». Управління проєктом та порядок його виконання. URL: https://lpnu.ua/proiekt-ukraina-norvegiia/upravlinnia-proiektom-ta-poriadok-iogo-vykonannia.
6. Проект «Україна – Норвегія». «Перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців та членів їх сімей в Україні». URL: https://www.mil.gov.ua/content/other/bookl_Norway_Total.pdf.
7. Спеціальна програма для українських студентів у Норвегії. URL: https://evacuation.city/articles/219172/specialna-programa-dlya-ukrainskih-studentiv-u-norvegii-scho-mozhna-vivchati.
8. Посольство України в Королівстві Норвегія. Україна та Норвегія продовжують співпрацю у сфері освіти. URL: https://norway.mfa.gov.ua/news/ukrayina-ta-norvegiya-prodovzhuyut-spivpracyu-u-sferi-osviti.
9. Державна науково-технічна бібліотека України. Підтримка Норвегією українських здобувачів вищої освіти. URL: https://dntb.gov.ua/news/%D0%BF%D1%96%D0%B4%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0 %83.
Опубліковано
2023-06-13
Як цитувати
Іваницька, О. С. (2023). УКРАЇНО-НОРВЕЗЬКІ ВІДНОСИНИ У СФЕРІ ВИЩОЇ ОСВІТИ. Педагогічні науки: теорія та практика, (1), 181-186. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2023-1-26
Розділ
РОЗДІЛ VІ. ПЕДАГОГІКА ВИЩОЇ ШКОЛИ