ВОЛОНТЕРСТВО ЯК ЧИННИК ВИХОВАННЯ ГУМАНІСТИЧНИХ ЦІННОСТЕЙ ОСОБИСТОСТІ: ДОСВІД ШОТЛАНДІЇ

Ключові слова: волонтерство, донати, волонтерські організації, благодійні акції, цінності, виховання

Анотація

Статтю присвячено проблемі волонтерського руху на території Шотландії та його впливу на формування гуманістичних цінностей дітей та молоді як потребі в запозиченні досвіду; у публікації представлено волонтерство в Україні як суспільне благо, загальнолюдська цінність, що на цьому етапі становлення нашої держави є утвердженням національної свідомості та призвело до об’єднання народу; розкрито поняття «волонтер» у Шотландії та його загальне значення для мешканців країни; висвітлено найвідоміші шотландські волонтерські організації та дослідницький центр, що сприяє взаємодії між організаціями та волонтерами, а також підтримує різноманітні громадські проєкти, досліджує різні аспекти волонтерської діяльності та сприяє їх покращенню; подано ази виховного процесу в шотландській школі, що базується на охопленні чотирьох фундаментальних напрямів: виховання успішних учнів, впевнених особистостей, відповідальних громадян та індивідів, що вміють розраховувати свої здобутки та витрати; розглянуто найбільші національні волонтерські проєкти в школі, які виконують самі ж школярі, як-от Ментори в запобіганні насильству та Партнери в читанні, що спрямовані на допомогу молодшим здобувачам; продемонстровано благодійний календар донатів у школі, який вміщує акції місцевого, міжнародного та національного рівнів; виокремлено учнів, студентів та їхніх батьків як основних учасників волонтерського руху; обґрунтовано, що мотивом волонтерської діяльності шотландської молоді є саморозвиток, формування цілісної моральної особистості, відчуття належності до спільноти; у статті проаналізовано цінності, якими керуються волонтерські організації: добровільність, взаємодопомога, інклюзивність, професіоналізм, громадянська відповідальність, розвиток та навчання; підкреслено обов’язковість проходження допуску до волонтерської діяльності, що надається шотландською поліцією і доводить відсутність будь-якого злочинного минулого в потенційного волонтера; наведено приклади волонтерства в різноманітних сферах життя; проаналізовано здійснення волонтерської роботи та її вплив на формування та розвиток гуманістичних цінностей; описано сподівання, що складна ситуація в країні та активність усіх мешканців нашої держави призведе до покращення та глобалізації гуманістичних цінностей.

Посилання

1. Абердинський центр дослідження волонтерства. URL: https://www.volunteeraberdeen.org.uk/
2. Корнієвський О. А., Горєлов Д. М. Волонтерський рух: світовий досвід та українські громадянські практики : аналіт. доп. Київ : НІСД, 2015. 36 с.
3. Освітній портал. URL: https://education.gov.scot/education-scotland/
4. Платформа для роботи з відкритими даними Opendatabot. URL: https://opendatabot.ua/analytics/volunteers-registry
5. Ціммек М., Рочестер К., Пейн А., Хоулетт С., Волонтерство та суспільство у 21 столітті : навч. посіб. Лондон : ПМЛ, 2009. 274 с.
Опубліковано
2023-08-31
Як цитувати
Кос, О. І. (2023). ВОЛОНТЕРСТВО ЯК ЧИННИК ВИХОВАННЯ ГУМАНІСТИЧНИХ ЦІННОСТЕЙ ОСОБИСТОСТІ: ДОСВІД ШОТЛАНДІЇ. Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 130-135. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2023-2-18
Розділ
РОЗДІЛ VІ. ПОРІВНЯЛЬНА ПЕДАГОГІКА