ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ

Ключові слова: компетентність, комунікація, комунікативна компетентність, майбутні фахівці економічних спеціальностей

Анотація

Статтю присвячено одній з актуальних проблем формування професійної та комунікативної компетентності майбутніх фахівців економічних спеціальностей. Зокрема, визначено сутність поняття «компетентність» у філософському аспекті, описано загальнонаукові підходи до концептуалізації цього поняття. На основі з’ясування співвідношення категорій «компетенція» та «компетенції» з’ясовується сутність цих понять та пояснюється їхня специфіка використання в українській практиці. Мета статті – з’ясувати основні компоненти комунікативної компетентності майбутніх фахівців економічних спеціальностей у процесі професійної підготовки. Компетенції трактуються як системно організований потенціал особистості, який інтегрує комплекс творчих ресурсів для здійснення її діяльності, формує її здатність застосовувати знання, уміння та навички як фахівця у майбутній професійній діяльності. Поняття компетентності формують когнітивні, операційні навички, мотиваційний, етичний, соціальний та поведінковий компоненти. Мовна здатність у структурі професійної компетентності визначається як складова частина властивостей особистості професіонала. Від рівня її засвоєння великою мірою залежить не лише якість майбутнього професійного спілкування та комунікативних взаємодій, а й уміння користуватися загальнопрофесійною мовою та досягати особистих наукових досягнень. Студенти вищих навчальних закладів економічного профілю можуть розвинути належний рівень мовної та комунікативної компетенції за умови розвитку професійних компетенцій і навичок у мові, мовленні та спілкуванні. Основними вміннями є: добір мовних засобів відповідно до комунікативних умов різних стилів і жанрів; володіння мовними засобами (особливо термінологією) відповідно до норми сучасної української літературної мови; редагування різних типів текстів у науковому та офіційно-діловому стилях; ефективне спілкування у процесі професійної діяльності.

Посилання

1. Бібік Н.М. Компетентнісний підхід у презентації освітніх результатів. Школа першого ступеня: теорія і практика. 2004. Вип. 10. С. 24–37.
2. Богуш А.М. Українське народознавство в дошкільному закладі : навчальний посібник. Київ : Вища школа, 2002. 407 с.
3. Енциклопедія освіти / гол. ред. В.Г. Кремінь. Київ : Юрінком Інтер, 2008. 1040 с.
4. Караман С.О. Теоретико-прикладні аспекти формування лексичної компетентності студентів в умовах динаміки лексичної норми. Українська мова і література в школах України. 2020. № 5. С. 3–7.
5. Сисоєва С. Різниця понять. Чи постраждає зміст закону? Освіта. 2015. № 26–27.
6. Трифонова О.С. Формування мовленнєвої особистості дітей старшого дошкільного віку : монографія. Одеса : Лерадрук, 2012. 467 с.
7. Цимбалюк Я.С. Професійна компетентність: зміст понять. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції викладачів, молодших науковців та студентів. Одеса : Вид. М.П. Черкасов, 2010. С. 100–104.
Опубліковано
2023-12-19
Як цитувати
Струк, А. В., & Галущак, О. В. (2023). ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ. Педагогічні науки: теорія та практика, (4), 96-101. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2023-4-14
Розділ
РОЗДІЛ IV. ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ