НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «ЗДОРОВ’Я» - Клопов, Р. В.; Ісаєва, Ю. С. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2018)
Зміст статті полягає в дослідженні підходів щодо визначення поняття «здоров’я». Розглянуто науково- теоретичні підходи до означеної проблеми в різних аспектах багатьма видатними вітчизняними та зарубіжними вченими. Науковцями виділяються шість основних типів сутнісних елементів визначення здоров’я: здоров’я як норма функціонування організму на всіх рівнях його організації; здоров’я як динамічна рівновага (гармонія) життєвих функцій організму; здоров’я як повноцінне виконання основних соціальних функцій, участь у житті суспільства й активна трудова діяльність; здатність організму адаптуватися до умов навколишнього середовища, що змінюється; відсутність патологічних змін і нормальне самопочуття; повне фізичне, духовне, розумове й соціальне благополуччя. Зазначається, що аналіз підходів до визначення поняття «здоров’я» дасть змогу майбутнім фахівцям з фізичного виховання і спорту усвідомити значущість здобуття знань, умінь та навичок щодо формування здорового способу життя.