ФОРМУВАННЯ ОСНОВ ПРОФЕСІЙНОЇ ЕТИКИ У ПРОЦЕСІ ФАХОВОЇПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО АКТОРА - Захаревич, М. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2017)
У статті аналізується поняття професійної етики актора як важливої складової фахової підготовки, необхідної для успішної самореалізаціїтворчої особистості, а також означені деякі проблеми, повʼязані з формуванням етичних норм професійної поведінки у процесі підготовки майбутнього актора. Зосереджено увагу на специфічних особливостях професійної діяльності актора, та на її засобах, формування яких є можливим лише в атмосфері доброзичливості та педагогічної уваги, коли взаємовідносини між студентами і педагогами будуються з урахуванням правил професійної етики. Особливий акцент робиться на вихованні у майбутнього актора як творчої особистості усвідомлення соціальної відповідальності, оскільки театр, відображаючи стан суспільства у всі періоди його історичного розвитку, покликаний утверджувати високі етичні і моральні закони людського співіснування, використовуючи притаманні йому можливості і методи. Наведені приклади методик формування професійної етики з педагогічної практики відомих акторів, режисерів, педагогів, психологів, чия діяльність повʼязана з професійною підготовкою майбутніх спеціалістів у галузі театру.