АНАЛІЗ СТАНУ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ АКТОРІВ ДО ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ - Стадніченко, Н. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2017)
У статті розглядається діяльність видатних педагогів, представників творчих професій, зусилля яких сприяли становленню майбутнього спеціаліста в галузі театрального мистецтва, відкриттю нових можливостей для вирішення актуальних завдань, що відповідають потребам сучасного суспільства, однією з яких є спілкування у процесі виконання професійних обов’язків. Також визначено причини, що зумовлюють необхідність підготовки майбутнього актора, здатного до реалізації професійного спілкування у творчому процесі, детально проаналізовано процес опанування майбутніми фахівцями засобів професійного спілкування. Представлено пошуково-констатувальний етап педагогічного експерименту, розглянуто діагностично-критеріальний апарат дослідження та процедуру узагальнення результатів діагностування. Описано процес діагностики сформованості художньо-естетичних мотивів, мотивації до професійної діяльності та досягнення успіху, сформованості системи загальнопрофесійних знань та інтелектуальної емоційності, наявності творчого потенціалу, сформованості полікомунікативної емпатії, наявності творчого потенціалу, розвиненості емоційної емпатії за методиками В. Аванесова, А. Реана, В. Русалова, вмодифікації А. Гревцова, І. Юсупова, Л. Богіної та ін., а також авторськими розробками методик діагностування готовності майбутнього актора до професійного спілкування.