СОЦІАЛЬНА МУЗИКОТЕРАПІЯ: МУЗИКА І РАЗУМ ЯК СОЦІАЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ - Брюньюльф, Стіге (Педагогічні науки: теорія та практика, 2009)
Можна було б сказати, що соціальна музикотерапія визволяє музичну терапію від «механічної метафори», включаючи більш соціальний та екологічний погляд на музику та здоров`я. У даній статті висвілюються такі моменти: проекти з соціальної музичної терапії зазвичай включають набагато більше ніж загально прийняті сесії музикотерапії; для них є типовими семінари, концерти, а також різні види проектів, що будуються на співпраці; було б недостатньо оцінювати ефективність проектів із соціальної музикотерапії описом та/чи вимірюванням розвитку індивідів та груп за час певної кількості музикотерапевтичних сесій; в екологічному плані розвиток у соціальному та культурному контексті повинен бути так само важливим, як і зміна, що відбувається з індивідами і групами; тут може виникнути хвильовий ефект, як відображення того, як середовище реагує на зміни, що відбуваються з індивідом чи групою.