НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Ворона, Л. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті розглянуто та проаналізовано нормативно-правове забезпечення розвитку та функціонування закладів позашкільної освіти. Автор звертає увагу на важливість і необхідність державного регулювання та державної підтримки розвитку позашкільної освіти в Україні. Основну нормативно-правову базу позашкільної освіти в Україні складають закони України, укази Президента, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, накази Міністерства, рішення органів місцевого самоврядування, накази місцевих органів державної влади. Актуальні нормативно-правові документи з позашкільної освіти автор розділяє на такі блоки: забезпечення прав дітей на позашкільну освіту; національно- патріотичне виховання дітей та учнівської молоді; організація та зміст освітньої діяльності закладів позашкільної освіти; конкурсна діяльність для вихованців, педагогічних працівників та керівників закладів. Стверджується, що розроблена та діюча система нормативно-правового забезпечення позашкільної освіти є гарантом підвищення якості та доступності позашкільної освіти, розширення функцій закладів позашкільної освіти як центрів освітньої, культурної, громадянської діяльності не тільки для учнів та молоді, але й для їх батьків. Освітня політика держави у галузі позашкільної освіти як одного з пріоритетних завдань держави має бути спрямована на розвиток системи позашкільної освіти та мережу закладів позашкільної освіти відповідно до сучасних тенденцій, забезпечення рівного доступу та можливостей дітей на отримання освітніх послуг позашкільної освіти, модернізацію змісту, форм та методів діяльності закладів, забезпечення компетентного складу педагогічних працівників та належного фінансування. На основі зробленого аналізу запропоновано практичні рекомендації, спрямовані на покращення державної політики в галузі позашкілля, що посилить її якість та ефективність.