ПРОФІЛЬНЕ НАВЧАННЯ ЯК ФОРМА РАДИКАЛЬНОЇ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ - Загородня, А. А. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
Стаття присвячена аналізу ґенези втілення ідей профільного навчання в шкільну освіту України в період з кінця XX – початку XIX століття. Наведено перелік нормативно-правових документів, що регламентують реформи освіти й загальної середньої освіти в Україні, зокрема: Закон України «Про загальну середню освіту» (1999 р.), Постанова Кабінету Міністрів «Про перехід загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст, структуру і 12-річний термін навчання» (2000 р.); «Національна доктрина розвитку освіти» (2002 р.), Концепція профільного навчання в старшій школі (2003 р.), Наказ Міністерства освіти і науки України № 834 «Про затвердження Типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів ІІІ ступеню» (2010 р.). Визначено особливості протікання процесу профілізації змісту навчання у старшій загальноосвітній школі. Окреслено пріоритетні завдання щодо запровадження профільного навчання в шкільну освіту України, які наведені в цих документах. Визначено рівні засвоєння змісту освіти, як-от: загального теоретичного уявлення; навчального предмета; навчального матеріалу; практичної діяльності навчання; змісту освіти як результату навчання. Представлено комплекс сучасних загальнонаукових методів, використаних у процесі реалізації дослідження. Розкрито сутність поняття «профільне навчання» з погляду різних наукових підходів. Подано авторське визначення поняття «профільне навчання», яке трактуємо як вид диференційованого навчання, який передбачає врахування освітніх потреб, нахилів та здібностей учнів і створення умов для навчання старшокласників відповідно до їхнього професійного самовизначення, що забезпечується за рахунок змін у цілях, змісті та структурі організації навчання. Здійснено аналіз рівнів оволодіння учнями загальноосвітніх навчальних закладів змісту профільних предметів (стандарт, академічний рівень, рівень профільної підготовки) та візуалізовано означені дані у таблиці розподілу годин на вивчення предметів у профільній школі (10–11 клас). Схарактеризовано умови, що ефективно впливатимуть на процес впровадження профільного навчання в старшій школі.