АНАЛІЗ ПЕДАГОГІЧНИХ УМОВ РЕАЛІЗАЦІЇ ОЛІМПІЙСЬКОЇ ОСВІТИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ - Цуркан, Т. Г. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
Авторкою розкрито проблему реалізації олімпійської освіти молодших школярів у сучасному освітньому просторі. Акцентовано увагу на важливості фізичного розвитку та виховання нового покоління та значенні ефективно сформованої системи роботи в цьому напрямі. Визначено проблемні аспекти сьогодення щодо рівня обізнаності молодших школярів про олімпійські види спорту, олімпійців нашої держави та олімпійський рух; залучення сім’ї у спільні зі школою заходи з упровадження ідей олімпійської освіти. Подано визначення поняття «олімпійська освіта» та визначено основні її завдання. Окреслено психолого-педагогічні вимоги до виховного середовища реалізації олімпійської освіти. Визначено педагогічні умови реалізації олімпійської освіти молодших школярів, серед яких такі: включення інноваційних методів та форм роботи в систему фізичного виховання молодших школярів; інтегрування змісту освітніх галузей в освітньому процесі початкової школи задля формування цілісного уявлення про олімпійський спорт у молодших школярів; залучення батьків як третьої сторони освітнього трикутника в процес реалізації олімпійської освіти в роботі з молодшими школярами. Описано систему роботи з реалізації олімпійської освіти молодших школярів, яка складається з трьох етапів (підготовчого, основного, завершального). Визначено завдання кожного етапу (підготовчий – вивчити літературу з питання олімпійської освіти у дітей молодшого шкільного віку; створити педагогічні умови для формування уявлень у молодшого шкільного про олімпійські ігри; основний – упровадити елементи спортивних ігор та спортивні вправи, ігри, естафети в систему фізичного виховання; провести порівняльний аналіз рівня сформованості уявлень вихованців старших груп про олімпійський рух (дані початку роботи і її закінчення); завершальний – визначити ефективність проведеної роботи; транслювати досвід роботи в межах фізкультурно-оздоровчих форм роботи в закладах освіти для вчителів початкової школи та батьків вихованців, а також на районних методичних заходах, в ЗМІ) та представлено результати роботи.