МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ІНТЕГРОВАНОГО ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ ТА МЕТОДИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Скіба, Н. Я. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті обґрунтовано теоретико-методологічну та методичну бази для інтегрованого формування в майбутніх викладачів англійської мови для економічних спеціальностей іншомовної комунікативної та методичної компетентностей, здійснено огляд ефективних підходів та принципів. Установлено, що формування іншомовної комунікативної та методичної компетентностей таких фахівців ґрунтується на засадах компетентнісного, інтегрованого, комунікативно-діяльнісного й рефлексивного підходів. Компетентнісний підхід визначає формування професійної компетентності та її інваріантних складників, інтегрований підхід передбачає врахування особливостей інтеграції змістового й організаційного компонентів, комунікативно-діяльнісний підхід забезпечує формування досвіду комунікативної діяльності студентів як активних учасників навчального процесу, рефлексивний підхід пов’язаний із процесами самоаналізу та осмислення власної діяльності. Доведено, що дидактичну й методичну основу інтегрованого формування іншомовної комунікативної та методичної компетентностей становлять загальнодидактичні та методичні принципи. Загальнодидактичні включають принцип системної єдності (забезпечує цілісність процесу формування компетентностей на всіх етапах), принцип індивідуальності (передбачає врахування індивідуальних психофізичних особливостей студентів у навчальному процесі), принцип суб’єктності (полягає у зверненні студентів до особистого досвіду в процесі засвоєння мовного матеріалу й матеріалу методичного характеру). Методичні складають принцип комунікативності (забезпечує формування компетентностей в умовах реальної комунікації під час виконання професійних функцій і ролей), принцип ситуативності (передбачає створення, імітацію, моделювання проблемних ситуацій), принцип новизни (дозволяє урізноманітнити процес формування згаданих компетентностей), принцип паралельного формування знань, навичок та вмінь (означає взаємопов’язане навчання аспектів англійської мови для економіки й методики навчання англійської мови за професійним спрямуванням), принцип урахування навчальних потреб та інтересів (дозволяє суттєво підвищити мотивацію студентів).