СУЧАСНИЙ СТАН ТА РОЗВИТОК ПІДГОТОВКИ МАГІСТРІВ МЕДИЧНОЇ ГАЛУЗІ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ КИТАЮ - Дудіна, О. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті викладено результати дослідження стану професійної підготовки магістрів у галузі медицини в університетах Китайської Народної Республіки. У дослідженні виокремлено та обґрунтовано особливості підготовки лікарів на магістерському рівні, що дозволило виявити позитивні риси в формуванні фахівців у галузі медицини в університетах КНР. Встановлено, що взаємозв’язок ринку праці та вищої професійної підготовки майбутніх лікарів у Китаї позитивно впливає на якість підготовки висококваліфікованих фахівців у галузі медицини. Досліджено динаміку змін чисельності випускників ЗВО КНР у ХХІ ст. та проаналізовано чинники, що її зумовлюють. Описано структуру медичної освіти магістрів у Китаї на сучасному етапі та розкрито теоретико-методологічні підходи до неї. Розглянуто питання розвитку професійної підготовки магістрів у галузі медицини в закладах вищої освіти в КНР. Стаття містить глибокий аналіз зарубіжних джерел, який дав змогу виокремити основні особливості та концепції підготовки магістрів у галузі медицини, а саме: формування повної готовності магістрів до висококваліфікованої, продуктивної та креативної практичної та наукової діяльності, інтегрована єдність навчальних цілей магістерської програми зі змістом освіти; застосування інтерактивних технологій; розвиток комунікативної компетентності фахівців у галузі медицини на магістерському рівні та забезпечення якості освіти медиків державними стандартами. Вивчення магістрами базових наукових досліджень у галузі медицини та розвиток критичного мислення і аналітичних навичок під час навчання є необхідним у медичній освіті і сприяє розвитку навичок для дослідницької та наукової роботи. Обґрунтовано, що система підготовки магістрів у галузі медицини в університетах Китаю є важливим складником світової системи медичної освіти, провідним фактором розвитку продуктивних сил суспільства. Визначено доцільність наукового визнання досвіду КНР у підготовці магістрів у галузі медицини на міжнародному рівні, що потребує системного підходу до його вивчення та сприяє вдосконаленню національних систем навчання майбутніх лікарів шляхом аналізу та адаптації передового світового досвіду в підготовці висококваліфікованих лікарів-практиків та дослідників.