ЕКСПЛІКАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПОНЯТЬ «ФАХІВЕЦЬ ІЗ ПИТАНЬ ЦИВІЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ» ТА «ПРОФЕСІЙНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ФАХІВЦЯ З ПИТАНЬ ЦИВІЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ» - Михайлов, В. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У роботі зазначено, що гарантування безпечного життя та діяльності людей здійснюється фахівцями з питань цивільної безпеки, ефективність роботи яких залежить від їхньої професійної компетентності. Для цих фахівців дедалі важливішою стає здатність бути суб’єктом власного професійного розвитку і пошуку рішень стосовно соціально та професійно значущих проблем захисту населення. Для розуміння сутності процесів щодо підвищення кваліфікації фахівців із питань цивільної безпеки дано тлумачення найбільш поширеним дефініціям. Обґрунтовано концептуальні основи формування понятійно-термінологічного апарату в системі підвищення кваліфікації фахівців із питань цивільної безпеки. Основний акцент зроблено на аналізі базових, найпоширеніших, загальнотеоретичних понять, таких як «фахівець із питань цивільної безпеки», «професійна компетентність фахівця з питань цивільної безпеки». Відповідно до дослідження висловлено думку щодо поняття «фахівець із питань цивільної безпеки» як особи, яка володіє знаннями, вміннями та навичками з питань цивільної безпеки, здатної своєчасно їх актуалізувати і використати в заходах для захисту людей та територій від природних і техногенних загроз. Проблема професійної компетентності фахівця з питань цивільної безпеки загалом розглядається як важливий чинник здатності індивіда успішно виконувати роботу, застосовуючи сукупність знань, умінь, навичок і практичний досвід у межах професії/спеціальності для захисту життя та здоров’я людей, територій і навколишнього середовища в умовах запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій різного характеру. Науково обґрунтований понятійний апарат дослідження дозволяє розкрити зміст, мету й завдання обраного проблемного поля, виявити суперечності в думках різних учених, що, у свою чергу, відкриває широке поле застосування загальнонаукових когнітивних заходів під час вивчення цієї проблеми.