РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСПЕРИМЕНТУ З УПРОВАДЖЕННЯ АНДРАГОГІЧНОГО ПІДХОДУ В ПРОЦЕС ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ДРУГОГО (МАГІСТЕРСЬКОГО) РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Семенова, О. Ю. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
Статтю присвячено дослідженню проблеми модернізації методів і форм організації навчання в магістратурі на засадах андрагогічного підходу. Мета статті полягає у висвітленні результатів педагогічного експерименту з упровадження андрагогічного підходу в процес професійної підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти, спрямованого на формування їх особистості як викладачів-андрагогів. Особлива увага приділяється аналізу провідних позицій проекту закону України «Про освіту дорослих», у якому особистість організатора освітнього процесу тлумачиться як «усебічно обізнаний та професійно компетентний андрагог, спроможний суттєво перетворити контекст дидактичних відносин у системі надання й отримання освітніх послуг, замінюючи пасивну роль тих, хто навчається (як «об’єктів педагогічного впливу»), на їх статус активних та вмотивованих суб’єктів власного інтелектуально-творчого розвитку й професійно-особистісного саморозвитку». Проведене дослідження засвідчило, що мета впровадження андрагогічного підходу в процес професійної підготовки магістрантів полягає в проектуванні такого розвивального освітньо-наукового середовища закладу вищої освіти, яке засноване на суб’єкт-суб’єктній дидактичній взаємодії, що пробуджує здатність здобувачів діяти відповідно до актуальної чи перспективної освітньої ситуації. Для цього суб’єкти, які здійснюють професійно-педагогічну діяльність із викладання навчальних дисциплін, повинні набути властивостей фахівців-андрагогів через опанування адрагогічної культури, щоб бути здатними до виконання рольових функцій консультанта, тьютора, наставника, супервізора, модератора, фасилітатора, медіатора, коуча, едвайзера. У процесі проведення дослідно-експериментальної роботи з’ясовано, що більшість випускників магістратури (79%) зацікавлені в опануванні означених функціональних ролей викладача-андрагога. За результатами експерименту встановлено, що впровадження андрагогічного підходу в процес професійної підготовки здобувачів вищої освіти зумовлює формування в них андрагогічної культури на високому (32%), середньому (44%) та низькому (24%) рівнях.