ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ КОНЦЕРТМЕЙСТЕРІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Харченко, Ю. Т. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті розглянуто застосування інформаційно-комунікативних технологій як засобу підвищення якості професійної діяльності концертмейстера закладу вищої освіти, що зумовлено необхідністю адаптації до змін, які відбуваються в галузі сучасної музичної педагогіки. Важливість досліджуваної теми пов’язана з тим, що окреслені технології перетворили сучасний освітній процес загалом: змінилися особливості професійної діяльності концертмейстера закладу вищої освіти, характер комунікації між викладачем, концертмейстером і студентом. Зважаючи на це, доцільно проаналізувати фахову діяльність концертмейстера закладу вищої освіти з точки зору використання інформаційно-комунікативних технологій у своїй професійній діяльності, яка в умовах сьогодення носить творчий та індивідуальний характер. Зазначено, що використання інформаційних технологій на підготовчому та репетиційному етапах роботи концертмейстера закладу вищої освіти із здобувачами вищої освіти-виконавцями дає змогу концертмейстерові здійснювати пошук ефективних підходів у власній професійній діяльності, діяти відповідно до науково-освітньої діяльності університету. Експертиза практики, пов’язаної з професійною діяльністю концертмейстера закладу вищої освіти, свідчить про те, що незважаючи на широке коло досліджень із питань методології концертмейстерства, досі не здійснено предметного аналізу питань застосування фахівцем інформаційно-комунікативних технологій, що є необхідністю в сучасних реаліях освіти. Метою та завданням представленої роботи є здійснення аналізу впровадження інформаційно-комунікативних технологій, обґрунтування доцільності та необхідності їх застосування у професійній діяльності концертмейстера закладу вищої освіти. Основними методами, використаними в дослідженні, є історичний, аналітичний, евристичний, емпіричний. Робиться висновок про те, що поєднання традиційних підходів із сучасними інформаційно- комунікативними технологіями актуалізує концертмейстера закладу вищої освіти на новий вектор діяльності, пов’язаний із оновленням інтелектуального та фахового досвіду, що сприятиме пошуку нових ідей, орієнтирів щодо функціональних професійних завдань.