СУЧАСНІ АСПЕКТИ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ - Алєксєєва, С. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
Стрімкий розвиток інформатизації суспільства та адаптація до нового інформаційного середовища людської цивілізації, що радикально змінює практично всі боки суспільного життя, зумовлюють необхідність упровадження інновацій в освіту, її цифрової трансформації, використання сучасних інформаційних технологій. В умовах інформатизації основною метою в освіті залишається всебічний розвиток особистості, її талантів, інтелектуальних, творчих здібностей, формування цінностей, необхідних для успішної самореалізації. Діяльність закладів загальної середньої освіти має бути спрямована на формування особистості, що адаптована до життя в інформаційному суспільстві з усіма його можливостями, загрозами, викликами та ризиками. Установлено, що індивідуалізація навчання – це психолого-педагогічний підхід, який упорядковує освітній процес відповідно до індивідуальних особливостей розвитку життя кожної дитини. Доведено, що сучасні діти – це діти мультимедійних технологій, яких відрізняє передусім максимальна наближеність до інформації. А отже, запровадження інформаційних технологій в освітній галузі має перейти від одноразових проєктів у системний процес, який охоплює усі види освітньої діяльності. Загальна середня освіта має розглядається не лише як середовище отримання навчальної інформації, а й як середовище інтелектуального, духовного, фізичного і культурного розвитку особистості, її успішної соціалізації. Виявлено, що індивідуалізація навчання у закладах загальної середньої освіти є дієвим механізмом формування ключових компетентностей, які характеризують спрямування на формування рефлексії, визначення власної позиції. З’ясовано, що сучасні аспекти індивідуалізації навчання у закладах загальної середньої освіти в умовах інформатизації розкриваються через напрями, які пов’язані з наскрізним застосуванням інформаційних технологій в освітньому процесі, новим змістом освіти, заснованої на формуванні компетентностей, проєктуванні інформаційно-освітнього середовища, розвитку педагогіки партнерства, і сприятимуть різнобічному розвитку особистості, прагненню її до самовдосконалення, навчанню впродовж життя, свідомому життєвому вибору, самореалізації.