ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ КУРСУ «ПРАКТИКА УСНОГО ТА ПИСЕМНОГО АНГЛІЙСЬКОГО МОВЛЕННЯ» - Бондаренко, Г. М.; Курганнікова, О. О.; Носач, О. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
У статті висвітлюється проблема розвитку високоморальних особистісних компетенцій, яка полягає у формуванні у студентів здатності вирішувати складні етичні питання на основі творчого використання власного, соціального досвіду, вирішення моральних, комунікативних, пізнавальних, ідеологічних тощо проблемних ситуацій. У процесі дослідження доведено, що під час формування моральних якостей у вищому навчальному закладі особливого значення набувають заняття з «Практики усного та писемного мовлення англійської мови». Мета статті – описати поняття моральної особистісної компетентності студента, ураховуючи особливості їх формування під час вивчення курсу «Практика англійського усного та писемного мовлення». Проаналізовано основні контексти моральної особистісної компетентності в зарубіжних та вітчизняних педагогічних системах. Окреслено основні складники морально-професійної компетентності майбутніх спеціалістів, а саме: спеціальна, соціальна та особистісна компетентність. З’ясовано та сформульовано розуміння морально-професійної особистісної компетентності в процесі вивчення англійської мови, оскільки студенти знайомляться, застосовують і вдосконалюють свої навички спілкування лексичних, граматичних, фонетичних конструкцій. Особливої уваги потребує значення формування морально-особистісних компетенцій студентів під час вивчення курсу «Практика усного та писемного англійського мовлення». Якісне формування професійних компетенцій майбутніх фахівців дасть реальну можливість підготувати фахівців на належному рівні за фахом, конкурентоспроможних на ринку праці, які вільно володіють професійними навичками та орієнтуються у суміжних сферах, здатних до ефективної роботи, готових до безперервної роботи.