РОЛЬ КОМУНІКАТИВНОГО МЕТОДУ НАВЧАННЯ У ФОРМУВАННІ ІНШОМОВНИХ НАВИКІВ МАЙБУТНІХ СПЕЦІАЛІСТІВ - Харкавців, І. Р. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
У статті проаналізовано сутність та специфіку комунікативного навчання. Визначено сприятливі умови для розвитку іншомовних комунікативних навичок студентів-філологів, а також важливість мотиваційного складника під час навчання іншомовному спілкуванню. Акцентовано впровадження комунікативних прийомів і методів навчання на заняттях з іноземної мови у ЗНО з метою розвитку і вдосконалення іншомовних навичок. Досліджено, що основними принципами, які використовуються під час застосування комунікативного методу, є принцип мовної орієнтації (комунікативності) та інтерактивний принцип, оскільки студенти найкраще розвивають свої комунікативні навички під час практичного використання мови в природних ситуаціях у процесі групової взаємодії. Доведено, що застосування комунікативного методу в процесі оволодіння іноземною мовою вимагає різних форм навчання, які включають розмаїття вправ, роботу з текстами і словниками, моделювання професійних ситуацій із використанням форм групової роботи (обговорення, рольові ігри, постановка проблемних питань тощо). Відзначено необхідність тлумачення помилок як засобу самовдосконалення та невід’ємного аспекту вивчення іноземної мови, а також необхідність створення сприятливого освітнього середовища (добірка цікавих тем для дискусій, діалогічного мовлення тощо) для ефективного формування комунікативних навичок студентів. Окреслено пріоритетні завдання, зумовлені вимогами ринку праці до майбутніх фахівців, а саме: здатність проявляти себе в різних реальних професійних ситуаціях та вирішувати проблеми, розділяти відповідальність за індивідуальний або командний результат, обговорювати різні питання і за необхідності презентувати свої власні ідеї та аргументи.