ФОРМУВАННЯ ДУХОВНО-МОРАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА - Стрілець, О. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
У статті розглянуто формування духовно-моральних цінностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва. Уточнено комплекс понять «цінність», «духовність», «моральні цінності», «духовно- моральні цінності». Виявлено, що проблема формування духовно- моральних цінностей, таких як гідність, добро і зло, обов’язок, честь, щастя, на різних історичних етапах, у контексті різних філософських і наукових парадигм осмислювалася як організація світобудови, соціального життя та існування суспільства як складного ієрархічного утворення, становлення, розвитку і соціалізації особистості тощо. Проведено аналіз теоретичних праць вітчизняних та зарубіжних науковців, який свідчить, що сучасні умови потребують формування духовно-моральних цінностей у майбутніх фахівців і є актуальною проблемою мистецької освіти, а також необхідною умовою впливу на формування духовного світогляду особистості. Окреслено використання в освітньому процесі образотворчих творів світового значення для формування духовно-моральних цінностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва. Визначено та охарактеризовано певні образотворчі твори, за допомогою яких у майбутніх фахівців формується ставлення до мистецтва, пробуджується інтерес до нього, комплексно розвиваються професійні здібності, формуються навички та вміння сприймання творів означеного напряму. Виявлено, що формування духовно-моральних цінностей у майбутніх фахівців засобами образотворчих творів передбачає здатність студента до розвитку культурно-духовного та індивідуально-особистісного змісту. Конкретизовано, що процес формування духовно-моральних цінностей у майбутніх учителів образотворчого мистецтва – це складний багатоаспектний психологічний процес, який впливає на пізнання, усвідомлення й розуміння внутрішнього світогляду, свого призначення у світі. Підсумувавши отриману під час аналітичних розвідок інформацію, можна стверджувати, що впровадження в освітній процес розгляд шедеврів образотворчого мистецтва сприяє формуванню духовного світогляду майбутніх учителів, адже високодуховна та морально вихована молодь завжди буде жити за законами Істини, Добра та Любові.