ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ ФІТНЕСУ У ФІЗИЧНІЙ ПІДГОТОВЦІ СТУДЕНТІВ-ФУТБОЛІСТІВ - Бермудес, Д. В.; Балашов, Д. І.; Кисельов, В. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
У статті обґрунтовано особливості використання засобів фітнесу у фізичній підготовці студентів-футболістів. На основі узагальнення досвіду фахівців у галузі фітнес-технологій та аналізу спеціальної науково-методичної літератури з’ясовано, що у футболі проблему організації фізичної підготовки на основі використання засобів фітнесу досліджено фрагментарно, встановлено відсутність наукового обґрунтування їх застосування у тренувальному процесі студентів- футболістів. Визначено поняття «фітнес-технології» як комплексні фізкультурно-оздоровчі напрями та системи фізичних вправ, що спрямовані на фізичне вдосконалення з метою підвищення ефективності тренувального процесу на основі мотивованого вільного вибору форм занять, обладнання та інвентарю. Зазначено, що фітнес-технології є сукупністю спеціального добору засобів, прийомів, методів, об’єднаних у визначений алгоритм дій, який забезпечує очікуваний результат. Визначено необхідність пошуку нових технологій і педагогічних підходів, які дадуть змогу створити інноваційну методику підвищення ефективності фізичної підготовки футболістів на основі застосування фітнес-технологій. Здійснено контент-аналіз популярних видів фітнесу, таких як: шейпінг, кроссфіт, степ-аеробіка, хай-лоу-імпакт, роуп-скіппінг, сайклінг-аеробіка, супер-стронг, памп-аеробіка, слайд-аеробіка, фітбол- аеробіка, тераробіка, танцювальна аеробіка, йога, або йога-фітнес, пілатес, стретчинг, тай-бо, ки-бо, фіт-бокс, а-Бокс, кік-фіт, кік-аеробіка, аеробоксинг, бодіфлекс, бодібілдинг, аквафітнес, воркаут. Описано основні фітнес-програми, створені на основі використання засобів фітнес-технологій: аеробні програми, силові програми, танцювальні програми, програми з використанням східних єдиноборств, оздоровчі програми, і зазначено особливості їх використання у фізичній підготовці студентів-футболістів.