АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІНКЛЮЗИВНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Бугера, Ю. Ю.; Смотрова, О. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
Стаття присвячена актуальній проблемі особливостей формування інклюзивних компетентностей майбутніх вихователів до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в умовах дошкільної інклюзивної освіти. Зокрема, наголошується на важливості професійної підготовки вихователя у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами; вказується на взаємозв’язок між успішністю впровадження інклюзивної освіти та якістю підготовки майбутніх педагогів до роботи в інклюзивних групах; здійснено аналіз літературних джерел та нормативно-правових документів щодо поставленої проблеми; визначено важливу роль вихователів у команді психолого- педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами. Описано зміст підготовки здобувачів вищої освіти, а саме: ознайомлення з психофізичними особливостями дітей з особливими освітніми потребами та врахування цих особливостей в навчально-виховному процесі; знання про вплив психофізичного порушення та клінічного діагнозу на поведінку, спілкування; обізнаність зі спеціальними методами, прийомами, доступними технічними і дидактичними засобами навчання; знання особливостей критеріїв оцінювання; знання змісту та методів реалізації індивідуального підходу до дітей з особливими освітніми потребами; вміння реалізувати корекційні цілі в освітньому процесі; вміння співпрацювати із членами мультидисциплінарної команди закладу, а також із сім’ями дітей як із типовим розвитком, так і з особливими освітніми потребами. Розглянуто основні види фахової підготовки майбутніх педагогів закладів дошкільної освіти в умовах інклюзії; наголошується на важливості психологічної підготовки здобувачів вищої освіти Спеціальності 012 Дошкільна освіта до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами; зазначено і проаналізовано структуру готовності до роботи в умовах інклюзивної освіти та визначено етапи формування інклюзивної компетентності майбутніх фахівців; розглянуто вимоги до формування таких професійних компетентностей вихователя. За результатами проведеної роботи проводяться підсумки, формулюються висновки, визначаються перспективні напрямки дослідження.