ІНШОМОВНА ПІДГОТОВКА СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ЗМІСТІ ДИСЦИПЛІНИ «ЛІНГВОКРАЇНОЗНАВСТВО» - Ситник, О. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
Статтю присвячено актуальній проблемі іншомовної підготовки студентів педагогічних спеціальностей у змісті дисципліни «Лінгвокраїнознавство». Автор робить спробу розкрити поняття лінгвокраїнознавства як наукової галузі та його роль у формуванні іншомовної комунікативної компетентності студентів. Досліджено основні підходи науковців до визначення змісту дефініції «лінгвокраїнознавство». Автором акцентовано увагу на обґрунтуванні ефективності змісту дисципліни лінгвокраїнознавства у процесі здійснення іншомовної підготовки студентів. Впродовж вивчення та дослідження наукової проблеми у статті запропоновано авторський варіант виокремлення з подальшим аналізом ключових компонентів лінгвокраїнознавства, зокрема: лінгвістичний, автентичний та практичний компоненти, що і є науковою новизною дослідження. Таким чином, автором подано детальну характеристику запропонованих компонентів лінгвокраїнознавства, що доводить суміжність лінгвокраїнознавства з іншими практичними курсами іноземної мови, у досягненні основної мети, а саме формування іншомовної комунікативної компетентності в межах здійснення іншомовної підготовки студентів. У науковій статті здійснено детальний аналіз змісту робочої навчальної програми дисципліни з цього курсу з наведенням конкретних прикладів тематичного характеру, що забезпечують засвоєння студентами кожного ключового компонента. Практичну значущість нашого дослідження представлено у таблиці 1 «Аналіз ключових компонентів у змісті дисципліни «Лінгвокраїнознавство». Таким чином, лінгвістичний компонент презентує мовний аспект лінгвокраїнознавства, автентичний компонент охоплює культурну спадщину країни, мова якої вивчається, а практичний забезпечує вивищення лексичного мінімуму студентів, які задіяні у вивченні курсу «Лінгвокраїнознавство». У висновках автором виокремлено основні функції лінгвокраїнознавства як окремої дисципліни та окреслено їх роль у здійсненні іншомовної підготовки студентів.