ФОРМУВАННЯ ФАХОВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ БАКАЛАВРІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В КОНТЕКСТІ ТЕОРЕТИКО-ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ В ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Карнаух, Л. П.; Мельникова, О. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті здійснено аналіз проблеми формування фахових компетентностей здобувачів вищої освіти в умовах сучасного ЗВО. Наголошено на тому, що соціальна значущість діяльності вихователя закладу дошкільної освіти висуває низку вимог щодо якості його професійної підготовки згідно з вимогами стандартів вищої освіти, що відображені в освітньо- професійній програмі «Дошкільна освіта». Здійснено огляд сучасних наукових досліджень щодо важливих аспектів професійної підготовки бакалаврів дошкільної освіти, проте виявлено, що питання інтеграції теоретико-практичної підготовки до роботи з дітьми дошкільного віку недостатньо висвітлюються. Мета статті полягає у здійсненні аналізу освітньо-професійної програми «Дошкільна освіта» у контексті теоретико-практичної підготовки бакалаврів дошкільної освіти в закладі вищої освіти. Розкрито сутнісне та змістове наповнення понять «компетентність», «фахові компетентності»; розглянуто теоретико-практичні засади реалізації завдань ОПП в умовах освітнього процесу фахової підготовки бакалаврів факультету дошкільної та спеціальної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Окреслено напрямки інтеграції теоретичної та практичної складових частин освітньо- професійної програми «Дошкільна освіта» для забезпечення ефективної фахової підготовки здобувачів вищої освіти. Зокрема, акцентовано увагу на змісті ОПП підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня. Проаналізовано особливості ОПП, яка реалізується в динамічному професійно-орієнтованому, інформаційно насиченому освітньому просторі з акцентом на формування фахових компетентностей здобувачів вищої освіти, спрямована на розвиток критичного мислення, практичних навичок та творчого потенціалу бакалаврів, забезпечення індивідуальної освітньої траєкторії майбутніх вихователів закладу дошкільної освіти. Наголошено на тому, що унікальність освітньо-професійної програми «Дошкільна освіта» ґрунтується на інтеграції теоретичної та практичної складових частин у підготовці бакалаврів дошкільної освіти, що здійснюється на базі Центру розвитку дитини «Дивосвіт», Академії обдарованих дітей «Вундеркінд» факультету дошкільної та спеціальної освіти, в освітньому середовищі яких здобувачі мають змогу набувати фахових компетенцій.