ЕТАПИ ФОРМУВАННЯ ВМІНЬ І НАВИЧОК ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ АКТОРА У ПРОЦЕСІ СТВОРЕННЯ ДИПЛОМНОЇ ВИСТАВИ - Стадніченко, Н. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
Зміст статті полягає у висвітленні процесу формування вмінь і навичок професійного спілкування майбутніх акторів відповідно до етапів підготовки до кваліфікаційного екзамену, а саме створення дипломної вистави. З метою вивчення всіх аспектів цього питання розглянуто науково- теоретичні, педагогічні, мистецтвознавчі підходи до зазначеної проблеми в роботах відомих вітчизняних і зарубіжних науковців, театральних педагогів та діячів театру. Підкреслюється роль театру як суспільно значущого видовищного мистецтва, популярність якого зумовлена його специфікою – публічним показом різножанрових літературних творів із використанням різноманітних засобів художньої виразності, спрямованих на налагодження людського взаєморозуміння в усіх аспектах життя. Наголошується на важливості ролі театру у процесі відкриття кожним окремо взятим індивідом та суспільством загалом додаткових можливостей для спілкування на емоційному, інтелектуальному, етичному й естетичному рівнях. Професійне спілкування актора визначається як провідна ознака його творчої діяльності. Зроблено акцент на важливості підготовки майбутнього актора до комунікації, налагодження спілкування з глядачем, провокування його на емоційні реакції щодо подій на сценічному майданчику з метою повноцінної реалізації творчого задуму. Зосереджено увагу на важливості ролі актора у здійсненні сценічної взаємодії у процесі суб’єкт-суб’єктного, суб’єкт-об’єктного та суб’єкт- предметного спілкування з використанням засобів, що притаманні різним видам мистецтв. Підкреслюється важливість напрацювання акторами, учасниками творчого проєкту навичок прийняття необхідних рішень щодо організаційних і творчих проблем, налагодження процесу професійного спілкування між членами колективу, їх тісної взаємодії у процесі випуску кваліфікаційної вистави. Висвітлено методи формування вербальних і невербальних засобів професійного спілкування актора у процесі опанування знань із фундаментальних, професійно орієнтованих дисциплін, а саме: «Майстерність актора», «Сценічна мова», «Сценічний рух», «Вокал», «Хореографія», «Історія зарубіжного театру», «Історія українського театру», «Психологія мистецтва», «Етика», «Історія мистецтва». Визначено етапи створення дипломної вистави, рівні оволодіння засобами акторської майстерності на кожному етапі та практичного використання набутих професійних умінь і навичок кожним студентом. Висвітлено напрями пошуку шляхів удосконалення творчого та організаційного аспектів освітнього процесу у вищому навчальному закладі з метою підвищення рівня фахової підготовки майбутніх акторів, формування їх готовності до професійного спілкування під час роботи над роллю у кваліфікаційній виставі.